Hoppa till huvudinnehåll

Hissarna vid järnvägsbron i Karis blir klara först i slutet av januari

En vit bro över en järnväg. Ett hisstorn omgivet av byggställningar.
Bron har hunnit vara öppen för fotgängare och cyklister en tid. En vit bro över en järnväg. Ett hisstorn omgivet av byggställningar. Bild: Yle / Pia Santonen Karis,järnvägsstationer,karis resecenter

Den nya busstationen i Karis har tagits i bruk. Staden tog emot den vid mottagningsgranskningen på måndag (9.12). Det uppger stadens tekniska direktör Jan Gröndahl.

Helheten består av en ny järnvägsbro, en tunnel för fotgängare och cyklister under bangården, ett område som ersätter gamla busstationen samt hissar mellan alla dessa. Arbetena inleddes sommaren 2018 och skulle enligt den ursprungliga planen vara klara ett år senare, det vill säga sommaren 2019.

Busstation, tunnel, bro, hissar

Den nygamla, förlängda tunneln under hela bangården är nu delvis i bruk men arbetena i tunneln fortsätter.

De övriga delarna är ännu inte helt klara och en del kommer inte att bli färdiga förrän långt efter nyår.

Fotgängare och cyklister har kunnat använda bron redan en tid. Men biltrafiken över bron väntas komma i gång först under vecka 52 (23-29.12).

Det som kommer dröja allra längst är hissarna mellan tunneln, plattformerna och bron. De väntas bli klara först till slutet av januari, uppger stadens tekniska direktör Jan Gröndahl.

Ett hisschakt på en stenbelagd grund. En bro bredvid.
Ett tredje hisschakt finns nu vid bron. Ett hisschakt på en stenbelagd grund. En bro bredvid. Bild: Yle / Pia Santonen Karis,järnvägsstationer,hissar,hisschakt

Invigningsfesten hölls redan i förra veckan. Du kan se sändningen från festen här:

Budgeten för helheten har legat på omkring 6 miljoner euro. I den summan ingår bron, tunneln och resecentret. Brons andel är ungefär 2,5-3 miljoner euro. Tunneln kostar 2 miljoner och resten av pengarna går till resecentrumet. Det är Trafikverket som är byggherre och företaget NRC som bygger.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland