Hoppa till huvudinnehåll

Hoppet ute för de sista turisterna på vulkanön White Island i Nya Zeeland

I Nya Zeeland saknas ännu åtta personer efter måndagens vulkanutbrott på ön White Island. Myndigheterna har ännu inte kunnat gå i land på ön för att söka efter överlevande men utgår inte från att hitta några.

Fem personer har bekräftats döda och 34 skadade sedan vulkanens utbrott i går. Myndigheterna utgår från att de åtta personer som är kvar på ön inte överlevde.

Strax efter utbrottet, som inträffade klockan 14:11 på måndagseftermiddagen, åkte fyra räddningshelikoptrar ut till ön för att rädda överlevande.

Räddningsoperationen lyckades hämta hem alla utom åtta personer, som nu befaras vara döda.

– Allting var helt täckt i aska. Det var en överväldigande känsla, säger Russel Clark, en akutvårdare som flög ut till vulkanön.

Vulkanutbrott på White Island utanför Nordön på Nya Zeeland.
En helikopter som turistgrupperna hade tagit sig ut till ön med totalförstördes i utbrottet. Vulkanutbrott på White Island utanför Nordön på Nya Zeeland. Bild: MICHAEL SCHADE White Island,vulkanutbrott,Nya Zeeland

Polisen betonar att man är övertygade om att alla som kunde räddas räddades av helikoptrarna.

Ännu för farligt för att stiga iland

Sedan helikoptrarnas räddningsinsats har räddningspersonal inte kunnat gå i land på ön för att utföra eftersökningar på grund av askan och risken för nya utbrott.

Nya Zeelands geovetenskapliga institut varnar för att det finns en 50 procents risk för ett nytt utbrott de kommande 24 timmarna.

Turist fotograferar Whakaari under ett utbrott den 9 december 2019.
Vulkanutbrottet täckte White Island i aska och gav upphov till en över 3 kilometer hög rökpelare. Turist fotograferar Whakaari under ett utbrott den 9 december 2019. Bild: MICHAEL SCHADE/ EPA Nya Zeeland,vulkanutbrott,Whakaari

– Vi gör allt vi kan för att komma i land på ön. Det är vår högsta prioritet, sade polischefen John Tims på en presskonferens tidigt på tisdag morgon finsk tid.

Myndigheterna har gjort flygningar över ön, men har inte hittat tecken på liv. Polisen har tagit bilder som verkar visa sex kroppar täckta i aska på ön.

Om vädret tillåter kommer flygningar med drönare att genomföras under tisdagen.

Mycket svåra brännskador hos överlevande

Totalt 47 personer befann sig på ön vid tiden för utbrottet.

Många lider av svåra skador. 27 av de 31 personer som nu får sjukhusvård har brännskador som täcker över 30 procent av kroppen.

Vulkanutbrott på White Island, Nya Zeeland 9.12.2019
White Island är Nya Zeelands aktivaste vulkan men också ett populärt turistmål som lockar 10 000 besökare varje år. Ön ligger 50 kilometer utanför Nordöns kust i norra Nya Zeeland. Vulkanutbrott på White Island, Nya Zeeland 9.12.2019 Bild: AFP / Lehtikuva / Chris Firkin Whakaari / White Island,Nya Zeeland,vulkanutbrott,vulkaner

Enligt myndigheterna lider vissa av så svåra brännskador att de kanske inte överlever.

Bland dem fanns två personer från Storbritannien, fyra från Tyskland, 24 från Australien, fem från Nya Zeeland, två från Kina, en person från Malaysia och nio från USA.

Tidningen New Zealand Herald rapporterar att de som befaras ha avlidit är från Nya Zeeland, Australien, USA, Kina och Malaysia.

Vulkanutbrott på White Island utanför Nordön på Nya Zeeland.
Offentliga byggnader i Nya Zeeland kommer att hala ner sina flaggor till halvstång för att hedra offren, Vulkanutbrott på White Island utanför Nordön på Nya Zeeland. Bild: AAP IMAGE White Island,vulkanutbrott,Nya Zeeland

Nya Zeelands polis meddelade på tisdagen att man överväger att inleda en brottsutredning kring hur vulkanutbrottet kunde leda till så många dödsfall.

Men vid det här skedet är det enligt polisen för tidigt att säga om en sådan utredning kommer att inledas.

Offentliga byggnader i Nya Zeeland kommer att flagga halvstång i dag för att hedra offren i vulkanutbrottet.

Källor: Reuters, New Zealand Herald

Arikeln ändrad klockan 8:39. I en tidigare version framgick det att polisen kommer att inleda en brottsutredning, men polisen rättade senare sitt uttalande till att det är för tidigt att säga om en utredning kommer att inledas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes