Hoppa till huvudinnehåll

Källa till Yle: Finland har en klar plan för att återbörda finländarna i Syrien – statsminister Marin kan inte bekräfta uppgifterna

Kvinnor och barn i flyktinglägret al-Hol
Bilden är tagen i flyktinglägret al-Hol i september, då talades det om att förhållandena där är under all kritik med sjukdomar som sprider sig och brist på mat och vatten. Kvinnor och barn i flyktinglägret al-Hol Bild: Yle / Antti Kuronen flyktingläger,al-Hol,Syrien,kurder,Islamiska staten (IS)

Finland strävar aktivt till att återbörda de kvinnor och barn som befinner sig i fånglägret al-Hol i Syrien, enligt uppgifter Yle kommit över.

– Vi förbereder inte scenarion, utan vi har en klar och aktiv plan, säger en person som är med i operationens beredningsgrupp till Yle.

Enligt Yles uppgifter hänger det främst på att myndigheterna väntar på att de kurdiska myndigheterna för finländarna till gränsen mellan Syrien och Irak. Planen är att sedan flyga hem dem i omgångar med charterplan.

Att återbörda finländarna har delat utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) och en del tjänstemäns åsikter, något som kom till allmänhetens kännedom under förra veckan.

De finländare som befinner sig i al-Hol har tidigare bott på områden som tillhört terroristorganisationen IS. Det handlar om ett tiotal kvinnor och deras omkring 30 barn.

Planerna ändrades i november

På Utrikesministeriet ska man ha planerat att återbörda alla finländare på en gång, enligt Yles uppgifter. I november ändrades planen till att ta hem dem i omgångar. Det här, för att slippa fatta politiska beslut. Då finländarna tas hem i omgångar räcker det, enligt uppgifterna, att fatta beslut på myndighetsnivå med stöd av konsulär lagstiftning.

Då Yle frågar Utrikesministeriet om en kommentar vad beträffar de här nya uppgifterna gör det klart för sig att man är förberedd på flera olika scenarion. Utrikesministeriet nekar till att det skulle pågå någon operation i skrivande stund. Detaljer vill inte ministeriet gå in på.

Den av Utrikesministeriet ledda planen är enligt ministeriet det så kallade Korpi-projektet.

I projektets beredningsgrupp ingår flera myndigheter: Utrikesministeriet, Inrikesministeriet, Social- och hälsovårdsministeriet, Polisen, Centralkriminalpolisen, Gränsbevakningen, Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt samt Vanda stads social- och krisjour.

Statsminister Marin: jag vet inte vilka och hur många det gäller

Den nyvalda statsministern Sanna Marin vill ändå inte bekräfta uppgifterna om att man är i färd med att återbörda finländarna, då hon tillfrågas i Yles program A-studio.

Enligt Marin är det inte hon som ska svara, utan utrikesminister Pekka Haavisto. Hon bekräftar däremot uppgiften om att regeringen inte fattat beslut om finländarna i Syrien.

– Jag har uppfattningen av att ärendet sköts inom ramarna för konsulära lagar. Vilka, när, och hur många som återbördas kan jag inte svara på. Några sådana politiska beslut har inte regeringen fattat, säger Marin.

Åtminstone sannfinländarna har för avsikt att underteckna en interpellation angående al-Hol i morgon, onsdag.

Artikeln är delvis en översättning av Yle Uutisets artikel Lähde Ylelle: Suomella on selvä suunnitelma al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi – lennot alkavat, kun kurdit tuovat suomalaisia Irakin rajalle
skriven av Katri Makkonen.

Artikeln kompletterades 10.12 klockan 23 med stycket om Marins medverkan i A-studio.

Läs också