Hoppa till huvudinnehåll

Oklart hur långt Frida Karlssons tävlingsuppehåll blir – mamman: "Elitidrott är egentligen inte sunt"

Frida Karlsson ser förvånad ut.
Frida Karlsson. Frida Karlsson ser förvånad ut. Bild: Lehtikuva Frida Karlsson

I går stod det klart att den svenska skidåkaren Frida Karlsson tvingas till tävlingsuppehåll efter att inte ha klarat en hälsokontroll. Det är oklart när superlöftet kan tävla igen, säger hennes mamma och manager Mia Karlsson.

Inför världscuphelgen i Lillehammer meddelades det att Karlsson inte skulle tävla på grund av förkylningssymptom. Igår blev det officiellt att Karlsson inte uppfyller Svenska skidförbundets hälsokrav.

– Frida uppfyller inte kriterierna. Ur ett hälsoperspektiv måste vi ta beslutet att hon drar ner på allt under en period, sade landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SVT.

En period som ingen vet längden på. Inte heller mamman och managern Mia Karlsson, som för TT poängterar att Frida Karlsson hela tiden äter ordentligt och har skött kosten bra.

– Frida har inte fått något cancerbesked. Nu mår hon bra och ser framåt. Här vill jag stjäla ett citat från Stig Wiklund (idrottspsykolog) som passar bra in i den situation som Frida befinner sig i nu: ”Antingen vinner man eller så lär man”, säger Mia Karlsson till nyhetsbyrån enligt SVT.

– Elitidrott är egentligen inte sunt. Det är hela tiden en balansgång. Jag tycker att det är jättebra att det görs tester och Frida har testats kontinuerligt, fortsätter hon.

Elitidrott är egentligen inte sunt

Den norska stjärnan Ingvild Flugstad Östberg har avstått tävlande av liknande skäl. Norskan finns inte på startlinjen när världscupen fortsätter i Davos nästa helg.

– Skidlivet är som en berg- och dalbana. Ända sedan Frida föddes har hennes liv varit upp och ner upphöjt till två, poängterar mamma Karlsson

– Det finns saker att lära av detta och Frida har accepterat att hela tiden tänka långsiktigt. Nu är hennes humör bra och hon ser framåt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport