Hoppa till huvudinnehåll

Sju snackisar från tidigare Nobelfester

Alla väntar på att få sätta sig under Nobelbanketten.
När allting ännu är i sin ordning och gästerna ska sätta sig till bords. Alla väntar på att få sätta sig under Nobelbanketten. Bild: EPA-EFE Nobelfesten,Nobel

Dåligt bordsskick, uppmärksammade klänningar och smygrökning. Snart är det dags för festernas fest – men redan nu kan du se tillbaka på tidigare års snackisar.

Den här artikeln är först publicerad av SVT Nyheter och skriven av SVT:s redaktör Ylva Larsson.

Kungens smygrökning

1991. Kung Carl Gustaf blev ertappad med att smygröka under Nobelfesten. Det hela fångades på film av journalisten Gert Fylking och videoklippet har blivit en klassiker.

Kungen tycks dock inte uppskatta att bli tagen på bar gärning och var snabb med att försöka avlägsna cigaretten från munnen.

Sara Danius färgbomb till klänning

2018. Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius väckte uppmärksamhet och hyllades för sitt klädval under det som skulle komma att bli hennes sista Nobelfest.

Danius smällkaramell till klänning, med tillhörande knytbluscape, tolkades av flera som en känga till Svenska akademien.

Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist beskrev klänningen som “en färgbomb som slår knockout på alla svartvita pingviner i salen – männen i frackar”.

Sara Danius på Nobelgalan.
Sara Danius under Nobelfesten 2018. Sara Danius på Nobelgalan. Bild: Stella Pictures/All Over Press Sara Danius

Prinsessans “Baywatch-klänning”

2002. Prinsessan Madeleine dök upp på Nobelfesten i en röd sidenklänning, som hon själv designat tillsammans med Pär Engsheden.

Klänningen kom senare att kallas Baywatch-klänningen, för att den hade samma färg som baddräkterna i den populära tv-serien, och framförallt på grund av den generösa urringningen.

Det var inte första gången en urringning blev en snackis på Nobelfesten. 1992 var det dåvarande kulturminister Birgit Friggebos (FP) klänning som väckte uppmärksamhet.

Prinsessan Madeleine i djup urringning sitter på Nobelbanketten brevid Göran Persson
Prinsessan Madeleines "Baywatch"-klänning. Här har hon Göran Persson som bordskavaljer. Prinsessan Madeleine i djup urringning sitter på Nobelbanketten brevid Göran Persson Bild: All Over Press//Dana press photo/Anders Jahrner Prinsessan Madeleine,Göran Persson,Nobelfesten

Statsministerns mobilhyfs

2003. Dåvarande statsminister Göran Persson (S) bröt mot en tydlig etikettregelvid honnörsbordet. Mitt under nobelmiddagen plockade han upp mobiltelefonen, och svarade.

Hans bordsdam, kronprinsessan Victoria, skruvade besvärat på sig medan samtalet pågick. Efter kritik försvarade sig Göran Persson med att han var tvungen att svara. Vad samtalet handlade om? EU:s nya grundlag.

Servitörens miss

2018. Servitören skulle bara klia sig i nacken, när det som inte får hända hände.

En ugnsbakad rotselleri föll från brickan som servitören balanserade i ena handen och landade på professor Dan Larhammars rygg.

En rotselleri faller ner från en bricka  i nacken på en välklädd herre.
En rotselleri faller ner från en bricka i nacken på en välklädd herre. Bild: SVT rotselleri,Nobelfesten

Servitören, som serverat på Nobelmiddagen i många år, var dock snabb med att borsta bort resterna från professorn – som enligt uppgift inte tog illa vid sig.

Fysikpristagarens etikettskandal

1976. Drottning Silvia gick på Nobelfesten för första gången och fick fysikpristagaren Burton Richter som bordsherre. Det som sedan hände var hon nog inte beredd på.

När maten kom in tog Nobelpristagaren sin sked – och stoppade den i Silvias djupa tallrik – för att smaka på maten. Drottningen gjorde som kungligheter brukar i sådana lägen: Ingenting.

Fredrik Reinfeldt, Prinsessan Madeleine och Nobelpristagaren i fysik George F. Smoot vid Nobelbanketten.
Fredrik Reinfeldt och Prinsessan Madeleine som här verkar mer intresserad av vad nobelpristagaren i fysik George F. Smoot har att säga. Fredrik Reinfeldt, Prinsessan Madeleine och Nobelpristagaren i fysik George F. Smoot vid Nobelbanketten. Bild: EPA/FREDRIK SANDBERG POOL Nobelfesten

Statsministerns bordsskick

2007. Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var som seden bjuder placerad vid honnörsbordet, bredvid prinsessan Madeleine.

Middagen flöt på utan några skandaler, men när desserten serverades – vaniljglass med hallon- och svartvinbärsterrin – kunde statministern inte låta bli att slicka sig om fingrarna. Kritiken från diverse etikettexperter lät inte vänta på sig.

Thomas von Heijne programleder och guidar oss genom prisutdelningen i Konserthuset Stockholm med start klockan 17.25.

Vi sänder årets Nobelbankett i kväll på Yle Arenan med start klockan 20.