Hoppa till huvudinnehåll

Skidsäsongen öppnar i Pargas - snart kan du skida på förra vinterns snö

En stor snöhög med två människor som står ovanpå den. Till vänster en arbetsmaskin.
Snön är ungefär fem till sex meter hög här, berättar projektansvariga Niklas Westerlund. En stor snöhög med två människor som står ovanpå den. Till vänster en arbetsmaskin. Bild: Yle/Pontus Nyqvist snö,Pargas

I Pargas har man lagrat snö från fjolårets vinter. Nu ska den snön användas för att göra den här säsongens skidspår.

Snön har lagrats vid Finby skidstadion. Ett sågspånslager på 40-50 cm har legat över snön för att bevara högen så bra som möjligt.

En man i blå mössa- och rock i förgrunden. I bakgrunden syns början till skidspår med snö.
Niklas Westerlund är projektansvarig för snölagringen. En man i blå mössa- och rock i förgrunden. I bakgrunden syns början till skidspår med snö. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Pargas,snö,snölagringsprojektansvarig
En traktor som har snö i sitt släp. En grävmaskin som för över snö till släpet med skopan.
Snön flyttas först över till släpet och förs sedan till skidspåret. Ungefär 30 procent av den ursprungliga snömängden har smält. En traktor som har snö i sitt släp. En grävmaskin som för över snö till släpet med skopan. Bild: Yle/Pontus Nyqvist snö,Pargas,snölagringsprojekt pargas

När Yle Åboland besöker platsen är snöhögen ungefär 5-6 meter hög. Bara någon meter från högen är marken bar och grön, eller nåja, brun. Vid tidpunkten för besöket är temperaturen ute runt -4 grader, men redan följande dagar lovas plusgrader och regn.

Blivande skidspår. Till höger en kort sträcka med snö som hela tiden fylls på med mera snö.
Begynnande skidspår. Sträckan blir ungefär 700-800 meter. Blivande skidspår. Till höger en kort sträcka med snö som hela tiden fylls på med mera snö. Bild: Yle/Pontus Nyqvist snö,Pargas,skidspår,snölagringsprojekt pargas

- Förra sommaren var det ju jättevarmt och här lyser solen på och ändå hölls snön. I år har den hållit minst lika bra om inte bättre, säger Niklas Westerlund som är ansvarig för snölagrinsprojektet.

- Det här är ju en gammal metod som användes också förr för att spara is och sådant över sommaren.

En grävskopa och massor med snö i stora block.
Snön är konstgjord och kommer från snökanoner. Därför är också konsistensen annorlunda än riktig snö. På ytan är den isig och hård men inuti mera porös. En grävskopa och massor med snö i stora block. Bild: Yle/Pontus Nyqvist snö,Pargas,snölagringsprojekt pargas

På söndag 15.12 ordnas säsongens första skidtävling i Pargas och därför har man valt att lägga skidspåret redan nu, trots att vädret i övrigt inte är idealiskt.

- Igår meddelade de från Lahtis att deras sparsnö har smält så mycket att de inte kan hålla sina tävlingar på samma dag, så det skulle vara tufft om vi kunde ordna tävling men inte de, säger Westerlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland