Hoppa till huvudinnehåll

Stormvarning på Island – finlandssvenska Lars och Martina fick åka hem mitt under arbetsdagen: ''Det är ovanligt att stormvarningen gäller hela landet''

En karta på Island.
Det har inte tidigare utfärdats röd varning på Island. Varningssystemet med färger infördes för tre år sedan. En karta på Island. Bild: Islands meteorologiska institut Island

Det blåser upp till storm på Island. Hårda vindar och kraftigt snöfall hör inte till ovanligheterna på ön, men det är första gången sedan Island för tre år sedan införde ett varningssystem med färger, som en storm är rödmarkerad - och stormvarningen gäller hela landet.

Lars Lundsten och Martina Huhtamäki är bosatta i staden Akureyri på norra Island. De åkte på jobb och lämnade barnen på dagis i morse som vilken dag som helst, men fick besked vid klockan 13 att dagis stänger tidigare på grund av stormen.

Det isländska rundradiobolaget RÚV rapporterar att de nordvästra delarna av Island kommer drabbas hårdast, där väntas vindhastigheten uppgå i 23–33 meter per sekund. Längs med kusten finns det risk för höga vågor.

Enligt väderprognosen kan det snöa upp till 15 centimeter per timme.

I Akureyri där Lundsten och Huhtamäki bor är stormen markerad som röd, alltså stark. Att stormvarning har utfärdats i hela landet hör ändå till ovanligheterna.

– Det är ovanligt att stormvarningen gäller hela landet. Oftast är det sämre väder i bara vissa delar, men nu varnas det för storm överallt, säger Lundsten.

Myndigheterna uppmanar invånarna att vistas inomhus

Invånarna har tagit sig hem i förtid efter att myndigheterna uppgraderat den annalkande stormen till röd på kartan. Skolor och daghem är stängda.

Myndigheterna har uppmanat invånarna att hålla sig inomhus, undvika onödiga bilresor och stängt en del vägar. Trafiken står också - bussar och flyg är inställda.

I Akureyri är det full snöstorm, vått och slaskigt. Vinden är hård och den väntas bli ännu hårdare - en vindstyrka på 20–28 meter per sekund är att vänta, berättar Huhtamäki.

Lundsten och Huhtamäki är förberedda. De har följt med nyheter och väderrapporter, och köpt lite extra mat. Det är svårt att förutspå vädret på Island, men i torsdag borde allt fungera som normalt då merparten av snön är undanröjd, menar Huhtamäki.

Rättelse 23:48: I bildtexten stod det felaktigt att Reykjavik var rödmärkt, men Reykjavik är orange.

Läs också