Hoppa till huvudinnehåll

Uppgifter till Yle: Internt meddelande avslöjar "allvarliga åsiktsskillnader" inom Utrikesministeriet gällande al-Hol-tvisten

Pekka Haavisto
Understatssekreterare Pekka Puustinen försvarar Pekka Haavistos ageranden i meddelandet. Pekka Haavisto Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Yle har fått tillgång till interna meddelanden, som utväxlats mellan aktörer inom Utrikesministeriet. I meddelandet framkommer att det finns "allvarliga åsiktsskillnader" gällande situationen för finländarna i flyktinglägret al-Hol.

Det hela grundar sig i kritiken mot utrikesminister Pekka Haavisto, som anklagas för att ha pressat Utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen att ta hem familjerna från Syrien på statens bekostnad.

Justitiekanslern kommer att starta en utredning gällande frågan.

Enligt ett meddelande som skickades till personalen på måndag eftermiddag, beror debatten på olika uppfattningar om hur man på "bästa sätt släcker branden". Alltså hur man på bästa sätt ska hjälpa finländarna i flyktinglägret al-Hol.

Meddelandet har undertecknats av understatssekreterare Pekka Puustinen, som är en av de högsta tjänstemännen i Utrikesministeriet.

Puustinen försvarar Haavistos handlingar och i meddelandet läggs skulden på Utrikesministeriets tjänstemän.

- Utrikesministeriets tjänstemäns svar på situationen framstod som att det inte finns någonting att göra åt saken. När detta antagligen inte var det enda möjliga svaret, ville vi hitta ett sätt för Utrikesministeriet att föra saken vidare, skriver Puustinen och hänvisar till hemtagandet av finländarna i Syrien.

Puustinen ställer sig på Haavistos sida

Yle har kontaktat Puustinen gällande anklagelserna i meddelandet.

Puustinen ställer sig på Haavistos sida och enligt honom finns det ingenting klandervärt i Haavistos ageranden.

- Jag har något positivt att säga om honom. Han är väldigt aktiv och försöker göra Finland större i världen, säger Puustinen.

Utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen har riktat kraftig kritik mot Haavistos ledarstil och anklagar Haavisto för att ha fattat beslut som bryter mot lagen.

Tuominen anser också att Haavistos beslut om att utse en särskild representant som skulle koncentrera sig på att förbereda en lösning för att få hem flyktingarna i al-Hol var olaglig.

Pekka Puustinen förnekar starkt olagligheterna.

- I alla sina beslut har tjänstemannaledningen följt Utrikesministeriets bestämmelser, säger Puustinen.

Pasi Tuominen avböjer från att kommentera saken ytterligare.

Källor: Artikeln baseras delvis på Yle Uutisets artikel "Virkamiesten vastaus näytti siltä, että emme voi tehdä mitään" – Ylelle vuodettu ministeriön sisäinen viesti vierittää syytä al-Hol-kiistassa virkamiesten päälle skriven av Kaisu Jansson och Katri Makkonen.

Läs också