Hoppa till huvudinnehåll

Britterna går till val – vi listar fem frågor som kan bli avgörande med tanke på valresultatet

Premiärminister Boris Johnson omringad av anhängare.
Slutspurten inför parlamentsvalet i Storbritannien är i full gång. Premiärminister Boris Johnson omringad av anhängare. Bild: EPA-EFE/PETER POWELL Boris Johnson,Storbritannien

Det konservativa Torypartiet leder i opinionen inför det brittiska parlamentsvalet. Men det brittiska valsystemet är komplicerat och överraskningar är inte uteslutna.

Här är fem frågor som kan avgöra utgången i valet:

1. Håller de konservativas försprång?

Det konservativa Torypartiet har hållit täten i opinionsmätningarna under hela valrörelsen.

De flesta mätningar har gett de konservativa ett stöd på drygt 40 procent och oppositionspartiet Labour ett stöd på drygt 30 procent.

Frågan är om Tories försprång kommer att hålla i sig till valdagen.

I det föregående parlamentsvalet år 2017 lyckades Labour i valrörelsens slutskede ta in på de konservativas försprång med påföljden att Tories förlorade sin majoritet i underhuset.

En färsk partimätning där över 100 000 britter deltog visar att Labour lyckats ta in på de konservativas försprång en aning.

Torypartiets har ändå ett försprång på närmare tio procentenheter, vilket tyder på att partiet går mot en klar valseger. Frågan är närmast om de konservativa lyckas få majoritet på egen hand i parlamentet eller inte.

De övriga partierna ser inte ut att kunna utmana Tories och Labour på nationell nivå.

De EU-vänliga liberaldemokraterna har ett stöd på 10-15 procent medan stödet för Brexitpartiet, som leds av Nigel Farage, rasat efter ett beslut att inte ställa upp kandidater i valkretsar där de konservativa är dominerande.

Skotska självständighetspartiet SNP ser i sin tur ut att stärka sin position i Skottland på bekostnad av såväl Torypartiet som Labour.

2. Vem får brexitförespråkarnas röster?

Brexit är parlamentsvalets största enskilda sakfråga och det förs således en hård kamp om brexitförespråkarnas röster.

Torypartiet har gått till val med ett löfte om att föra ut Storbritannien ur EU om partiet får majoritet i parlamentet.

Detta kan ses som ett sätt att stävja Brexitpartiets framfart och vädja till Labourväljare som är missnöjda med partiets inställning till brexit.

Samtidigt finns det en risk för att man avskräcker konservativa väljare som vill återta beslutet att lämna EU.

- Konservativa "remainers" utgör ungefär en fjärdedel av Torypartiets väljarkår, säger forskaren Matt Bevington från akademiska tankesmedjan UK in a Changing Europe.

- De är en stor väljargrupp och kan ha en avgörande inverkan i många valkretsar, men det är egentligen ingen som talar om dessa väljare.

De konservativas sits underlättas av Brexitpartiets beslut att inte nominera kandidater i 317 valkretsar som innehas av Torypartiet i syfte att undvika att splittra de EU-kritiska rösterna.

3. Hur röstar de som vill stanna i EU?

Av de politiska partierna vill liberaldemokraterna samt skotska självständighetspartiet SNP återta beslutet att lämna EU.

Det ledande oppositionspartiet Labour är däremot kluvet vad brexit beträffar: bland partiets anhängare finns såväl förespråkare av som motståndare till brexit.

Labourledaren Jeremy Corbyn har lovat omförhandla utträdesavtalet med EU, om han väljs till premiärminister, och ordna en andra folkomröstning om EU-utträdet.

Corbyn säger att han personligen skulle förbli neutral vid en ny folkomröstning.

Det brittiska valsystemet som bygger på enpersonsvalkretsar gynnar stora partier på de mindre partiernas bekostnad.

Matt Bevington
Taktikröstandet spelar en viktig roll i brittiska parlamentsval säger forskaren Matt Bevington. Matt Bevington Bild: Rikhard Husu / Yle Brexit

Det här innebär att små och medelstora partier, bland dem de EU-vänliga liberaldemokraterna, har svårt att få genomslag trots ett hyfsat nationellt stöd.

Om de EU-vänliga krafterna vill få genomslag i valkretsar där Torypartiet är starkt måste man klara av att koncentrera rösterna genom att rösta taktiskt.

- De brittiska väljarna är medvetna om hur systemet fungerar. De är medvetna om ifall deras röst riskerar att gå till spillo eller inte, och det är något man tänker på inför valet, säger forskaren Matt Bevington.

- Skillnaden är att "leave"-väljarna fått en klar signal från Nigel Farage om att rösta på de konservativa i valkretsar där Brexitpartiet inte är uppställt.

- På "remain"-sidan har varken Labour eller liberaldemokraterna lyckats presentera en tydlig riktning. Det är betydligt svårare för väljare som vill stanna i EU att koordinera sig i syfte att vinna så många valkretsar som möjligt.

4. Hur klarar sig partiledarna?

Såväl Boris Johnson som Jeremy Corbyn är kontroversiella figurer i den brittiska politiken.

Jeremy Corbyn är den minst populära Labourledaren i Storbritannien på flera decennier, vilket ses som en black om foten för partiet i valkampanjen.

Den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn är den minst populära Labourledaren i mannaminne. Kommer det här att sänka Labour på valdagen? Den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Jeremy Corbyn

Boris Johnson har också många motståndare i Storbritannien. Han är ändå betydligt mer populär bland de egna väljarna än Jeremy Corbyn.

Stödet för Nigel Farage och liberaldemokraternas ordförande Jo Swinson är ungefär lika starkt bland de brittiska väljarna. Ungefär en fjärdedel av väljarna uppger att de är positivt inställda till Swinson respektive Farage.

5. Vad gör de unga väljarna?

Valdeltagandet kan bli avgörande med tanke på resultatet i parlamentsvalet.

Av tradition är de äldre väljarna mer aktiva än de yngre i parlamentsval.

Med det finns tecken på att de unga kan aktivera sig mer än tidigare i torsdagens val: 3,2 miljoner nya anmälningar för att rösta har lämnats in inför årets val.

Det här är en ökning med 38 procent jämfört med det föregående parlamentsvalet år 2017.

Man uppskattar av två tredjedelar av de nya väljarna är under 34 år. Unga väljare har visat sig mer benägna att rösta på Labour, Liberaldemokraterna och De gröna jämfört med äldre väljare.

Läs mera:

Populärt videospel målar upp en dystopisk post-brexit-värld - den brittiska spelindustrin fruktar en nästan likadan mardröm om landet lämnar EU

Spelindustrin i Storbritannien oroar sig över kompetensflykt om EU-utträdet blir av. Brexit är en pågående mardröm säger spelutvecklaren Timothy Constant.

Läs mera:

I Labourfästet Wigan vill de flesta lämna EU och det får de brexitvänliga partierna att vädra morgonluft – "Det finns bara ett parti som erbjuder en väg ut ur EU"

I Wigan i nordvästra England röstade två av tre invånare för att lämna EU. Flera partier kämpar om brexitväljarnas röster. Samtidigt har många invånare tappat förtroendet för politikerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes