Hoppa till huvudinnehåll

Centerledaren Kulmuni vill hjälpa barnen i al-Hol-lägret, men inte mammorna - vill på juridiska grunder separera barnen från mammorna

Katri Kulmuni en ung kvinna med blont axellångt hår och gröna ögon tittar förbi kameran. Bakgrunden är suddig och grå.
Katri Kulmuni då regeringen Marin tillträdde den 10 december i Helsingfors. Katri Kulmuni en ung kvinna med blont axellångt hår och gröna ögon tittar förbi kameran. Bakgrunden är suddig och grå. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni,Centern i Finland

Centerns ordförande, finansminister Katri Kulmuni, anser att man borde hjälpa barnen i al-Hol i norra Syrien, men inte mammorna. Kulmuni vill utgående från en juridisk grund vid behov separera barnen och mammorna.

Kulmuni sade i Yles A-studio på onsdagen att hon tror att människor allmänt förstår att man hjälper oskyldiga barn som utan egen förskyllan har hamnat på lägret.

- Mammorna som själv åkt dit för att delta i terroristisk verksamhet borde däremot inte få hjälp, sade Kulmuni.

Lägret al-Hol är till för kvinnor och barn som levt i områden som terroristorganisationen IS kontrollerat. Där finns cirka 10 kvinnor och 30 barn som är finländare. Några av barnen är föräldralösa.

De fyra oppositionspartierna Sannfinländarna, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse Nu har undertecknat under en interpellation där de vill att regeringen och utrikesminister Pekka Haavisto förklarar sig.

Oppositionen vill bland annat svar på ifall de familjer som befinner sig i al-Hol ska återlämnas till Finland.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel om ämnet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes