Hoppa till huvudinnehåll

Dokument från Utrikesministeriet bekräftar: Alla finländare från al-Hol får komma hem

Två kvinnor står framför ett stängsel på lägret al-Hol i Syrien.
Finländska kvinnor på lägret al-Hol. Två kvinnor står framför ett stängsel på lägret al-Hol i Syrien. Bild: Antti Kuronen/Yle al-Hol,Syrien

Utrikesministeriets mål har varit att hämta hem finländarna från lägret al-Hol i Syrien med ett charterflyg denna vecka. Beslutet formulerades i mitten av november, enligt dokument som nu har läckt ut.

Yle:s finskspråkiga redaktionhar sett Utrikesministeriets detaljerade dokument som är daterat 22.11.2019.

En arbetsgrupp tillsattes inom ministeriet den 15 november. Där har man utrett hur de finländska barnens trygghet och grundrättigheter kan förverkligas i enlighet med grundlagen, internationella avtal, lagen om konsulära tjänster och övrigt lagstiftning.

Enligt utkastet till verksamhetsplan skulle alla som vill få resa från al-Hol till Finland.

Säkerhetsrisker

Huvudplanen är att transportera alla från al-Hol-lägret på en gång, från lägret via Erbil till ett charterflyg, som går till Helsingfors.

Om det inte är möjligt, reserveras flera charterplatser och eventuellt resor till andra finländska flygfält.

Planen är ändå beroende av säkerhetsgarantier, situationen på platsen och vilka villkor som de lokala aktörerna ställer.

Utrikesministeriets ansvar upphör enligt planen då personerna har anlänt till Finland.

Planen är detaljerad och innehåller också uppgifter om vilken polisens roll skulle bli.

Hemligstämplat

Dokumentet har utarbetats av en arbetsgrupp under ledning av en tjänsteman vid Utrikesministeriet. I gruppen deltog också representanter för Inrikesministeriet, Social- och hälsovårdsministeriet samt Försvarsministeriet.

Hela ärendet är hemligstämplat med hänvisning till säkerhets- och internationella aspekter.

Artikeln är en översättning av artikeln Yle näki asiakirjan al-Hol-operaatiosta: Ulkoministeriö on valmistellut kaikkien halukkaiden palauttamista Syyriasta, skriven av Jyrki Hara.