Hoppa till huvudinnehåll

Eveliina Piippo skjuter fram säsongsstarten till efter nyår – satsar också på studier i USA

Eveliina Piippo, Rovaniemi, november 2018.
Eveliina Piippo. Eveliina Piippo, Rovaniemi, november 2018. Bild: Yle/Janne Isaksson Eveliina Piippo

Skandinaviska cupen den 3 till 5 januari blir Eveliina Piippos första tävlingar den här säsongen. Piippo tog för en dryg månad sedan timeout från landslaget och åkte till Denver för att träna. Där kommer hon nu också att börja studera.

Eveliina Piippo hör till de mest talangfulla skidåkarna i landet men den här säsongen har hon inte synts till i världscupen. I början av november valde hon att hoppa av landslaget efter en svår höst med sjukdomar.

I stället för att satsa mot världscupstarten valde Piippo att åka till Denver i USA för att träna. I Denver föddes också idén att börja studera och i januari inleder hon sina studier i bioteknik.

Det amerikanska utbildningssystemet gör också att hon inte kommer att kunna tävla i december och därför sker säsongsstarten i skandinaviska cupen i strax efter nyår.

– Jag har en dröm som jag vill förverkliga vid sidan av skidåkningen och jag tror att systemet i Denver gör helheten bättre. Jag tänker dock inte kompromissa med mina målsättningar som toppidrottare.

– Säsongen startar i skandinaviska cupen där jag ska försöka knipa en plats till världscupen i Nove Mesto. Finska cupen i Vanda i mitten av månaden finns också på tävlingsprogrammet, säger Piippo i ett pressmeddelande.

Eveliina Piippo, Ruka 2018.
Eveliina Piippo siktar på världscupen i Nove Mesto i januari. Eveliina Piippo, Ruka 2018. Bild: Yle / Tomi Hänninen Eveliina Piippo

Piippo kommer sedan att återvända till Denver för att inleda sina studier.

I mars siktar hon på att göra några tävlingar till. Först då världscupen avslutas i Canmore och sedan några tävlingar på hemmaplan.

– I slutet av mars återvänder jag till Finland och tävlar åtminstone i finska cupen i Pyhäjärvi och FM i Ristijärvi, säger hon.

Läs också