Hoppa till huvudinnehåll

Finlands ambassad öppnar på nytt i Bagdad - kan komma att hjälpa IS-finländarna i al-Hol med resedokument

Irakiska demonstranter håller irakiska flaggan uppe på taket på en byggnad nära Tahrir-torget i centrala Bagdad.
Irakiska demonstranter nära Tahrir-torget i centrala Bagdad. Irakiska demonstranter håller irakiska flaggan uppe på taket på en byggnad nära Tahrir-torget i centrala Bagdad. Bild: EPA Irak,Bagdad

Finlands ambassad återupptar verksamheten i Bagdad efter en paus på 29 år. Enligt ambassadören Vesa Häkkinen kommer finländarna från al-Hol knappast ända till Bagdad, men det är ändå möjligt att ambassaden får hjälpa till med resedokument.

Finlands ambassad har inte haft någon verksamhet i Bagdad på 29 år, men nu har ambassadören Vesa Häkkinen installerats och verksamheten är i gång igen.

- Det har varit svåra år för Irak. Vi har en lång historia med business i Irak, men det var länge sedan, säger Häkkinen per telefon från Bagdad.

Att ambassaden återupptar verksamheten just nu hänger inte ihop med planerna på att ta hem finländarna från flyktinglägret al-Hol i grannlandet Syrien.

- Nej, det kan jag inte på något sätt säga, men det är klart att då vi nu är här, så har det en viss betydelse. Men vi har inte jobbat aktivt med frågan, det är någonting man mest jobbar med i Helsingfors, säger Häkkinen.

“Om en finländare är i nöd, så gör vi vad vi kan”

De senaste veckorna har de finländska IS-kvinnorna och barnen i al-Hol debatterats livligt i Finland.

Yle Uutiset har berättat om Utrikesministeriets dokument som visar att det finns planer på att flyga hem finländarna med charter-plan från Erbil i norra Irak.

Kvinnor och barn i flyktinglägret al-Hol
I flyktinglägret al-Hol finns ungefär tio finländska kvinnor och trettio barn. Kvinnor och barn i flyktinglägret al-Hol Bild: Yle / Antti Kuronen flyktingläger,al-Hol,Syrien,kurder,Islamiska staten (IS)

Tidigare har människor från al-Hol tagit sig antingen till Damaskus i Syrien eller till Erbil i norra Irak. Finland har inget konsulat eller annan representation på någondera platsen.

- Det är möjligt att finländare kommer till Irak, men jag tror inte att det är så stor möjlighet att de kommer hela vägen till Bagdad, säger Häkkinen.

Kommer ni att hjälpa till på något sätt om de kommer till Erbil?

- I nuläget erbjuder Finlands ambassad i Bagdad inga konsulära tjänster, eftersom säkerhetssituationen i landet är ganska svår. Men enligt lagen om konsulära tjänster så gör vi vad vi kan om en finländare är i nöd. Först och främst betyder det rådgivning, men vi hjälper också om man behöver ett resedokument. Men det är ingen aktuell fråga.

- Vi har naturligtvis märkt att det diskuteras mycket i Finland och vi måste fundera på vad det betyder för ambassaden. Jag tror att det är frågan om resedokument som kan utfärdas av något annat EU-konsulat i Erbil.

Iraks position i Mellanöstern är viktig

Ambassadör Vesa Häkkinen säger att det finns många saker som är viktiga för Finland i Irak.

Dels ska ambassaden vara med och skapa nya handelskontakter, men Finlands närvaro handlar också om att återupprätta de diplomatiska förbindelserna med Irak.

- Iraks position i Mellanöstern är viktig. Irak har ganska bra förhållande till de andra länderna runtomkring och det kunde stabilisera hela regionen om vi hade ett stabilt Irak. Just nu ser det inte så bra ut, men vi hoppas att landets stabiliseras.

Enligt Häkkinen var det efter den stora migrationskrisen i Europa 2015 som man vid Utrikesministeriet började prata mera aktivt om att ambassaden i Bagdad borde öppna på nytt.

Finlands ambassad i Bagdad verkar i samma lokaler som Sveriges ambassad och Norges representation.