Hoppa till huvudinnehåll

Forsby hälsogård får tilläggstid – beslutet om stängning skjuts fram med ett år

En vit byggnad med svarta detaljer. Ovanför ingången står det hälsogård terveystalo.
Forsby hälsogård blir kvar åtminstone en tid. Arkivbild. En vit byggnad med svarta detaljer. Ovanför ingången står det hälsogård terveystalo. Bild: Yle/Mira Bäck Forsby,Forsby, Lovisa,hälsostationer,hälsocentraler,forsby hälsocentral

Forsby hälsogård stängs inte – åtminstone inte än. Beslutet om att stänga eller bevara vårdcentralen tas först nästa höst.

Lovisafullmäktige röstade om stängningen av Forsby hälsogård på onsdagskvällen.

Förslaget var att vårdcentralen i Forsby skulle stängas och verksamheten flyttas till vårdcentralen i Lovisa centrum senast den första juli 2020.

Ledamot Mikael Karlsson (SFP) kom med ett ändringsförslag enligt vilket beslut om stängningen av Forsby hälsogård görs i samband med behandlingen av budgeten för 2021.

Således kan verksamheten upphöra tidigast 1 januari 2021.

Karlssons förslag vann över ursprungsförslaget med rösterna 21-14.

man i ljusblå randig skjorta, sfp ledamot i fullmäktige
Mikael Karlsson. man i ljusblå randig skjorta, sfp ledamot i fullmäktige Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,mikael karlsson

Mikael Karlsson (SFP) är glad efter omröstningen. Han är Forsbybo och ville bevara hälsogården.

- Jag ser det som en viktig grundservice i Lovisas attraktivaste by, Forsby. Hälsogården kompletterar servicen i vår by när vi nu har byggt ett nytt bildningscentrum, ny cykelväg och gator och allt, säger Karlsson.

Under diskussionen i fullmäktige förde många ledamöter fram synpunkter om att det är viktigt att bevara Forsby hälsogård för att hålla tillväxtcentret Forsby livskraftigt och lockande.

- Det som är värst om Forsby hälsogård stängs är att det hindrar utvecklingen på området, sade Nina Björkman-Nystén (SFP).

Hört experter, inte invånare

Stadens utredning om konsekvenser och alternativ för Forsby vårdcentral fick mycket kritik av ledamöter som ansåg att den var alltför vinklad och ensidigt för stängning.

Bild från Lovisa fullmäktige. Många människor sitter i en sal. i Förgrunden syns en suddig julgran.
Fullmäktige stod inför svåra beslut. Bild från Lovisa fullmäktige. Många människor sitter i en sal. i Förgrunden syns en suddig julgran. Bild: Yle/Helena von Alfthan Lovisa,Fullmäktige,julgranar

Carita Schröder, direktör för grundtrygghetscentralen, bemötte kritiken:

- Vi har lyssnat på sakkunniga, personal och andra kommuner och vi får alltid samma svar, sade Schröder.

Enligt henne finns det inte tillräckligt många läkare i staden för att ha två vårdcentraler.

Liten personal

Motiveringarna till det ursprungliga förslaget, att stänga Forsby hälsogård, var flera.

Ur en ekonomisk synvinkel räknade staden med att spara in 50 000 euro nästa år och 50 000 euro 2021 genom att flytta verksamheten från Forsby till centrum.

Dessutom är personalen liten vilken gör verksamheten sårbar. Under helger och semestertider har man ofta varit tvungen att hålla stängt.

Den som är på jobb måste ensam ta svåra beslut och mottagningen saknar utrustning såsom röntgenapparat och laboratorium.

- Vi har bra personal som gör sitt bästa men de saknar arbetsredskap, sade Schröder.

Dessutom har antalet patienter minskat i Forsby.

Om somrarna har det också ofta varit väldigt varmt i lokalerna. Under fullmäktigemötet kom det fram att fastighetsbolaget som äger lokalerna har lovat installera luftpumpar som kan fixa problemet.


11.12.2019 klockan 18:56: Artikeln har uppdaterats med mer information och citat.
11.12.2019 klockan 20:06: Artikeln har rättats. Det var inte Håkan Karlsson utan Mikael Karlsson som kom med motförslaget.
11.12.2019 klockan 21.23: Artikeln uppdateras med Mikael Karlssons bild och uttalande.