Hoppa till huvudinnehåll

Goda råd börjar bli dyra för OS-aspirerande idrottare som Joni Stenström – skytten har bara två chanser kvar: ”Vänder på varje sten”

Joni Stenström.
Joni Stenström. Joni Stenström. Bild: Yle / Mattias Simonsen skytte,joni stenström

Det återstår fortfarande mer än ett halvår tills OS i Tokyo kör igång. Men för vissa idrottare börjar chanserna att knipa en OS-biljett bli få. Skytten Joni Stenström medger att klockan tickar – men han vill inte ta allt för stor press av läget.

Målet inför den nu gångna säsongen var att knipa en plats till sommarspelen i Tokyo. Men det ville sig inte.

Nu börjar goda råd vara dyra för Joni Stenström.

– Nå, jag gick framåt men nivån ute i världen gick också framåt. Kanske mer än vad jag hade räknat med. Men det hör till. Nivån brukar stiga då det är OS-biljetter på spel, funderar han för Yle Sporten.

Nu återstår det endast två chanser att knipa en OS-biljett till Tokyo: Luftgevärs-EM i februari, där två biljetter står på spel, och en europeisk kvaltävling i tjeckiska Plzen i maj.

– Jag ser att jag har bättre chanser i Plzen eftersom man där också tävlar i 50 meter med miniatyrgevär. Det är något av en huvudgren för mig. Luftgeväret är inte på samma nivå, medger han.

Joni Stenström.
Joni Stenström. Joni Stenström. Bild: Yle / Mattias Simonsen skytte,joni stenström

Problemet är att det endast är en skytt som belönas med en OS-plats i kvaltävlingen. En stor utmaning, med andra ord.

– Tekniskt sett är sannolikheten ganska liten. Men jag försöker ändå mitt bästa och gör mitt yttersta för att nå målet. Alla står ändå på samma linje, säger Stenström och tillägger:

– Det sägs att det är svårare att ta sig till OS än att klara sig där.

Slipar på tekniken – också utomlands

I praktiken är det nationsplatser som står på spel i tävlingarna. Det är sedan upp till det nationella förbundet att utse vem som får representera Finland i OS.

I skytte har Finland som bäst endast nationsplatser i herrarnas skeet och damernas trap. Inga pistol- eller gevärsskyttar har alltså ännu kvalat in till sommarspelen.

En plats i såväl luftgevärs- som miniatyrgevärsskytte delas ut enligt världsrankningen. Men det är inte aktuellt för finländarna.

– Man måste vara i topp 8 i världscupen på regelbunden basis för att ha en chans, förklarar Stenström.

Måltavla.
Måltavla. Bild: Yle / Mattias Simonsen skytte

Men Raseborgsskytten har en klar plan för hur han ska lyckas ta sig till Tokyo. Först och främst ska det stående skyttet bli bättre.

– Jag jobbar så gott som dagligen med vapnet på något sätt. Det gäller att slipa på tekniken och att hålla balansen bättre, berättar Stenström.

På schemat finns också avstickare till både Norge och Australien.

– Det handlar om en kortare resa till Norge, där jag främst ska ta lärdom av hur deras landslag jobbar. De är ändå världsledande för tillfället. Träningslägret i Australien är lite längre, berättar han och tillägger:

– Jag vänder på varje sten. Det är full satsning.

"Då skulle det säkert bli lite nervöst"

Trots att läget kan kännas stressande vägrar Stenström ta någon press för att knipa OS-biljetten.

– Nå, vi är ju ändå ganska många som tävlar om platserna så själv känner jag inte någon extra stor press. Så länge någon av oss finländare tar en plats så är det bra, svarar han lugnt.

Känns det som en fördel eller en nackdel – att inte känna någon större press?

– Kanske lite både och. Det beror lite på situationen. En passlig mängd press och nervositet är alltid bra. Jag skulle säga att med den inställning jag har nu så är det en fördel.

Olympiska ringarna, Rio 2016.
Olympiska ringarna, Rio 2016. Bild: All Over Press olympiska spelen,Olympiska sommarspelen i Rio 2016,Olympiska ringarna

En sak är åtminstone säker: att nå OS i Tokyo skulle vara en dröm som går i uppfyllelse.

– Då skulle det säkert bli lite nervöst, skrattar Stenström och tillägger:

– Men samtidigt skulle man bara njuta av situationen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport