Hoppa till huvudinnehåll

Omtvistad fransk pensionsreform presenterades: Full pension först vid 64 år - gäller inte arbetstagare födda före 1975

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe presenterar en pensionsreform 11.12.2019
Frankrikes premiärminister Édouard Philippe presenterar pensionsreformen 11.12.2019. Frankrikes premiärminister Édouard Philippe presenterar en pensionsreform 11.12.2019 Bild: EPA-EFE/All Over Press Édouard Philippe,pensioner,Frankrike

Premiärminister Édouard Philippe presenterade på onsdagen detaljerna i en reform som ska förenhetliga det hittills svåröverskådliga och splittrade pensionssystemet i Frankrike.

Avsikten är att modernisera det franska pensionssystemet, som har betraktats som generösare än systemen i andra jämförbara länder.

- Reglerna förändras i grunden, men solidaritetsprincipen gäller. Vi är inte ute efter att spara pengar i budgeten.

Philippe sa också att det är kvinnorna som blir de verkliga vinnarna i det allmängiltiga poängbaserade pensionssystem som ska införas

Den allmänna pensionsåldern fortfarande 62 år - men det finns specialfall

Den allmänna pensionsåldern hålls vid 62 år, men för att få full pension måste man arbeta tills man fyllt 64 år.

- Vi vill uppmuntra folk att arbeta längre med hjälp av avdrag och ett bonussystem, sa Philippe.

Philippe påpekade att trots att det handlar om ett nytt allmängiltigt system så finns det specialfall. Brandmän, soldater, poliser kommer kunna gå i pension vid en lägre ålder.

- De som har slitsamma jobb - till exempel sjukskötare i nattarbete får en möjlighet att gå i pension tidigare, sa Philippe.

Höginkomsttagare ska betala en solidaritetsavgift

Enligt Philippe kommer det allmängiltiga nya pensionssystemet att bli rättvist. Han utlovar en minimipension på 1 000 euro per månad för alla som haft en hel arbetskarriär.

Vidare är det tänkt att höginkomsttagare - med en årsinkomst som ligger över 120 000 euro - ska bidra mera till pensionerna och betala en solidaritetsavgift.

Tillämpas i sin helhet för personer som börjar arbeta 2022

Édouard Philippe sa att förändringarna träder i kraft gradvis.

Det nya systemet kommer att börja tillämpas i sin helhet för personer som träder in i arbetslivet 2022.

Systemet tillämpas enbart för de arbetstagare som är födda efter 1975.

- Ingenting kommer att ändras för de arbetstagare som har mindre än 17 år kvar till pensionen, sa Philippe.

Nuvarande pensionssystem mycket splittrat

Fransmännen har hittills gått i pension ungefär vid 62 år. Vissa offentligt anställda har kunnat gå i pension vid en betydligt lägre ålder.

I dag finns det över 40 olika pensionstabeller som innefattar specifika regler och förmåner.

Pensionsreformen handlar om att slå ihop allt till ett enhetligt poängbaserat system. Pensionen skulle beräknas utgående från samtliga arbetade dagar.

Demonstration mot pensionsreformen i Paris 10.12.2019
Strejkerna under den gångna veckan har stoppat en stor del av kollektivtrafiken och lett till omfattande störningar i skolor och på sjukhus. Demonstration mot pensionsreformen i Paris 10.12.2019. Demonstration mot pensionsreformen i Paris 10.12.2019 Bild: EPA-EFE/All Over Press Frankrike,strejker,demonstrationer,Paris

Facket: Ett hån mot de strejkande

Fackförbundet CGT anklagar premiärministern för att ha slagit dövörat till och för att inte ha lyssnat på de strejkande.

- Vi är inte alls nöjda. Det här är ett skämt och ett hån, speciellt mot de strejkande., sade CGT-ledaren Philippe Martinez till tv-kanalen LCI.

Stängd metrostation på grund av strejk. Levallois nära Paris 11.12.2019
Stängd metrostation på grund av strejk. Levallois nära Paris 11.12.2019 Stängd metrostation på grund av strejk. Levallois nära Paris 11.12.2019 Bild: EPA-EFE/All Over Press Frankrike,strejker,demonstrationer,pensioner,metrostationer

Facket befarar försämringar för redan utsatta grupper

I många branscher befarar man att pensionsvillkoren kommer att försämras.

Facket anser att pensionsreformen är orättvist, och att den skulle drabba redan utsatta grupper hårdast. Facket bedömer också att personer som tidvis varit arbetslösa skulle behandlas orättvist.

Den offentliga sektorns omfattande proteststrejk fortsatte i dag för sjunde dagen i följd. Facket har under den gångna veckan ordnat omfattande strejker och demonstrationer i protest mot reformen av pensionssystemet.

Poliser demonstrerar mot Frankrikes pensionsreform. Paris 11.12.2019
Poliser demonstrerar mot Frankrikes pensionsreform. Paris 11.12.2019. Poliser demonstrerar mot Frankrikes pensionsreform. Paris 11.12.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,strejker,demonstrationer,pensioner

President Emmanuel Macron har anklagats för att vara ute efter att försvaga det sociala skyddsnätet i Frankrike.

Ett av Macrons främsta löften inför presidentvalet 2017 var genomdrivandet av en pensionsreform, och han har envetet drivit på sin plan.

Hans politiska föregångare misslyckades med liknande försök att reformera pensionssystemet i Frankrike.

Förslaget till pensionsreform behandlas av parlamentet i februari.