Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen kräver klara svar av regeringen om al-Hol – Pekka Haavisto håller presskonferens klockan 16

Kai Mykkänen eduskunnassa 12.9.2019
Kai Mykkänen uttalade sig i riksdagen under onsdagen. Kai Mykkänen eduskunnassa 12.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Samlingspartiet,Kai Mykkänen

Varken utrikesminister Pekka Haavisto eller regeringen har kunnat ge klara besked om vad som är på gång med IS-finländarna i al-Hol, anser oppositionspartierna.

Pekka Haavisto meddelade under förmiddagen att han håller en presskonferens kl. 16 om läget med al-Hol.

Tidigare i dag blev det känt att också Samlingspartiet skriver under Sannfinländarnas interpellation om det syriska flyktinglägret al-Hol och de finländska medborgarna där. Också Kristdemokraterna och Rörelse nu skriver under interpellationen.

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho är förundrad över att Finland aktivt försöker få hem de finländska IS-kvinnorna och deras barn. Är det verkligen Finlands skyldighet, frågar han sig.

- Det handlar om vuxna kvinnor och de är ett konkret säkerhetshot mot Finland. Då de kommer till Finland kan de fortsätta sin terrorverksamhet, sa Halla-aho på presskonferensen tillsammans med de andra partierna som skrivit under interpellationen.

Halla-aho ifrågasätter om Pekka Haavisto har gett riktig information. Han påpekar att finländarna har rätt att veta om regeringen gör sådana beslut som hotar finländarna.

Marin måste också ta ansvar, anser Samlingspartiet

Samlingspartiets Kai Mykkänen anser att Pekka Haavisto har gett motstridiga svar då det gäller UM-tjänstemannen Pasi Tuominen. Nu kräver han tydliga svar på vad som egentligen har hänt.

- Det är stor oklarhet i fall regeringen har fattat ett politiskt beslut och gett fullmakt för att ta hem de medborgare som deltagit i IS verksamhet eller inte, sa Samlingspartiets riksdagsgrupps ordförande Kai Mykkänen (Saml).

Mykkänen säger att också Sanna Marins nya regering ger undvikande svar.

- Marin - det här är inte enbart på utrikesministerns bord, du är statsminister och måste ta ansvar, sa Mykkänen, direkt riktat till statsminister Marin.

"Varför vet ingen någonting?"

Harry Harkimo från Rörelse nu menar att regeringarna hela tiden gör bort sig. Den förra regeringen kunde inte ge svar på vad som egentligen hände i postkonflikten och varken den förra eller nuvarande regering tycks kunna svara på frågor om al-Hol.

- Varför vet ingen någonting, varför har ingen några svar? Utrikesministern vet inget, statsministern vet inget och regeringen vet inget, sa Harkimo.

I interpellationen vill oppositionen framför allt ha svar på ifall de familjer som befinner sig i al-Hol ska återlämnas till Finland, huruvida Haavisto talat sanning och i fall han gjort sig skyldig till tjänstebrott.

Oppositionspartierna säger att avsikten med interpellationen i första hand inte är att Pekka Haavisto ska avgå, men att den kanske kan få sådana konsekvenser.

- Om det visar sig att Haavisto har gjort fel och ljugit, så måste han förstås avgå, säger Harkimo.

Det är första gången som Samlingspartiet och Sannfinländarna lämnar in en gemensam interpellation.