Hoppa till huvudinnehåll

Ordet växtköttbulle kan bli ett fall för domstolen – företag får bakläxa av miljöhälsovården i Karleby

Köttbullar
Arkivbild. Köttbullar Bild: Mostphotos köttbullar,Dörrmatta,kött,Meatballs

En tvist om vegetariska köttbullar kan bli ett fall för förvaltningsdomstolen. Det handlar om företaget Pouttu som måste ändra namnen på några av sina vegetariska produkter efter klagomål från konsumenter. Pouttus vd Mikko Karell säger att man nu ska byta namn på produkterna - men det är möjligt att ärendet går till förvaltningsdomstolen.

Pouttu har gett en del av sina vegetariska produkter namn där ordet kött ingår, till exempel växtkött eller vegetariska köttbullar. Det fick Livsmedelsverket att reagera och be miljöhälsovården i Mellersta Österbotten att titta närmare på saken.

Kan vilseleda konsumenten

Miljöhälsovårdsdirektören Andréas Smeds i Karleby berättar att han gjorde ett tjänstemannabeslut om att ordet kött ska ersättas med något annat.

- Det är helt vegetariska produkter som de marknadsför som kött. Det handlar om ett par produkter som vi inte tycker uppfyller lagstiftningens krav, säger Smeds.

Direktören för hälsoövervakningen Andréas Smeds.
Andréas Smeds. Direktören för hälsoövervakningen Andréas Smeds. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,smeds

Vad är problemet med ordet kött?
- Det vilseleder konsumenten, man får intrycket av att det innehåller kött. Till exempel växtköttbullar strider enligt vår tolkning mot lagstiftningen.

Att använda ordet biff hade varit okej eftersom det syftar på formen eller konsistensen men inte på själva köttet. Men en gräns gick alltså vid vegetariska köttbullar.

- Vad gäller ordet kött är det så tydligt i lagstiftningen vad man syftar på då man pratar om det, säger Smeds.

Kan bli prejudikat

Pouttu lämnade in en rättelseyrkan och hänvisar bland annat till att andra producenter i Europa har ordet kött i sin marknadsföring av vegetariska alternativ.

Men miljöhälsovårdsnämnden i Karleby förkastade rättelseyrkan.

Att namnge sina produkter med ord som för tankar till kött var ändå ett medvetet drag från Pouttus sida, enligt Karell.

- Det var det. För att nå köttätarna och få dem att byta till växtbaserade produkter.

Pouttu kommer troligen att ta ärendet till förvaltningsdomstolen. Miljöhälsovårdsnämndens vice ordförande, Jan-Ove Nyman (SFP), stöder tanken om att låta rätten behandla ärendet eftersom det handlar om ett prejudikatfall.

Jan-Ove Nyman, ÖSP.
Jan-Ove Nyman Jan-Ove Nyman, ÖSP. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist jordbrukare,jan-ove nyman

Vege som ska smaka kött

Karell vill gärna att köttätarna börjar välja vegetariska alternativ.

- Vi kan inte föda en växande befolkning i världen genom att producera mera kött utan vi måste hitta något som är mera hållbart, säger Karell.

Företaget Pouttu har hittills sysslat nästan enbart med köttprodukter. Men i höst har de lanserat flera nya vegetariska produkter som enligt Karell ska se ut, smaka och kännas som kött.

- De här produkterna riktar sig till köttätare. Tanken är att det ska smaka kött. Om man kallar något vegetariskt så har finländarna kanske förutfattade meningar om att det har en viss smak och struktur. Nu försöker vi avvänja oss från kött utan att mista köttsmaken, säger Karell.

Människa äter biff med lingonröra och potatismos
Människa äter biff med lingonröra och potatismos Bild: Mostphotos middag,mat,Portions of food,restauranger,Biff,lingon,potatismos,Ätande,ärter

Också andra kötthus satsar på vegetariskt

Inom ett år räknar Pouttu, som har en anläggning i Kannus, med att ha minst tio nya vegetariska produkter ute på marknaden. Köttföretaget Snellman i Jakobstad har inga vegetariska produkter under varumärket Herr Snellman men nog via koncernens brand Panini och Kokkikartano.

Bakgrunden till att de vegetariska alternativen blir fler är konsumenternas beteende.

- Vår uppgift är att ge folk möjlighet till bättre mat och tillverka sådant som säljer, säger vd Tommy Snellman på Kokkikartano.

Idag står vegetariska produkter för två-tre procent av företagets omsättning, men andelen växer.

- Procentuellt sett är tillväxten stark inom vegetariska alternativ. Men vi går från noll så ännu är det små volymer, säger Snellman.

Atria i Seinäjoki har i åratal haft vegetariska produkter i sitt sortiment.

- Vi håller koll på vad konsumenter äter och vill tillverka sådant de äter. Om den vegetariska andelen av marknaden blir större är det intressant för oss göra sådana produkter, säger kommunikationschef Hanne Kortesoja på Atria.

Enligt henne behöver man ändå inte välja mellan antingen kött eller vegetariska alternativ.

- De trivs bra på samma tallrik, växter och kött. Båda behövs, säger Kortesoja.

50-plussare mogna att ändra matvanor

Pouttu genomförde i våras en undersökning som visade att minst två av tio är redo att köpa vegetariskt. Helt veganska alternativ var två-tre procent av de svarande redo att köpa. Enligt Karell finns det i synnerhet två grupper som är mogna att ändra sina matvanor.

- Det är män och kvinnor över 50 som vill sköta hälsan och äta hälsosammare. Och så 25-35-åringarna, välutbildade kvinnor i städerna. De är medvetna konsumenter som vill göra goda val för sina barns skull och som tänker på klimatförändringen.

Nainen syö salaattia.
Nainen syö salaattia. Bild: Yle, Tero Kyllönen mat,matvanor,healthy diet,sallader (maträtter)

Men vegetariskt från ett kötthus?

- Världen förändras och företaget har gjort förlust i flera år. Att sälja kött med förlust är oansvarigt. Ekonomiskt sett men också i dessa tider då man försöker få ner köttkonsumtionen.

Är det ändå inte intressant att en vd för ett kötthus säger att man vill göra förändringar och att kött inte är lösningen?

- Nå, vi försöker få företaget att lyckas ekonomiskt och låter det inte sig göras med kött så måste man hitta något annat.

Samtidigt säger Karell att man med vegetariska alternativ också vill dra sitt strå till stacken i klimatfrågan.

- Vi vill göra en förändring. Om det då är att välja annan sorts mat eller att göra något annat. Vi vill ändra världen en gärning i taget.

Ändrar namnen

Att det blev diskussion kring namnet växtkött hade Karell inte väntat sig. Han nämner att i Sverige talar man om vegetariska köttbullar, i England om vegan meatballs.

- Vi ville inte använda lihakorvike (köttersättning) för det låter som något som inte är lika bra som det ursprungliga. Och växtprotein låter lite tekniskt och inte så lockande då det gäller mat. Och man talar ju också om fruktkött.

Men förstår du myndigheterna synpunkter?

- Såklart. Det är inte vår tanke att göra oss svåra, det handlar om tjänstemän som tolkar lagen.

Burgare betyder kött

Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer ska namnet hamburgare och burgare användas då det är fråga om rött kött. Är det fråga om andra sorters kött ska det framgå genom att man lägger till kyckling- fisk eller vegetarisk till namnet burgare.

Att använda biff eller korv är okej eftersom det syftar mer på formen än ingredienserna, enligt Livsmedelsverkets tolkning. Men enligt överinspektör Tuulikki Lehto på Livsmedelsverket kan det här också ändra ifall EU-parlamentet godkänner en förändring. Lehto säger till finska Yle att då kan ord som vegetarisk hamburgare och vegetarisk korv förbjudas.

Atrias köttpirog blev växtficka

Karell lovar nu att i början av januari har produkterna nya namn. Vegeköttbullarna blir kasvipyörykkä (pyörykkä är ett annat ord för köttbulle på finska) och vegetariskt maletkött blir Jauhis.

Kokkikartanos vegetariska utbud består till stor del av olika soppor och därför är det enligt vd Tommy Snellman ganska lätt att sätta namn på produkterna.

- Vi har inte haft problem med det.

På Atria säger Hanne Kortesoja att det är enkelt att namnge till exempel sallad och spenatplättar. Utöver det använder man ord som pinnar, kroketter eller också biff som alltså är ett tillåtet ord också i fråga om vegetariska alternativ. För vegetariska pålägg används ordet leikkele eller kallskuret.

Enligt Kortesoja har man ändå fått ta till lite mer fantasifulla lösningar i en del fall. Den vegetariska versionen av en köttpirog blev till exempel kasvistasku (växt- eller vegetarisk ficka).