Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin lovar att regeringen går igenom al-Hol-frågan ordentligt, Haavisto har regeringens tysta godkännande

sanna marin.
Statsminister Sanna Marin understryker att hon inte har någon personlig åsikt utan att hon företräder regeringens linje. sanna marin. Bild: Tiia Lillkvist /yle Sanna Marin,Statsminister

Statsminister Sanna Marin hänvisar fortfarande till Pekka Haavisto och säger att han är bäst på att svara på detaljerade frågor om al-Hol. Marin lovar ändå att regeringen ska svara grundligt på oppositionens interpellation om al-Hol på tisdag.

Stastminister Sanna Marin (SDP) ger inga klara besked om vilka planer det finns för finländarna i al-Hol. Hon hänvisar till utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) och att han är den som bäst kan svara på detaljerade frågor.

Pekka Haavisto kommer att hålla en presskonferens klockan 16 i eftermiddag.

Marin säger att hon inte känner till någon myndighetsoperation, men att Utrikesministeriets specialsändebud utreder saken och att myndigheterna i Finland har förberett sig för att finländare från lägret kan komma hit.

- Men några uppgifter om operationer, datum, personer och transporter har jag inte just nu, sa Marin till journalisterna i riksdagen.

Marin sa att regeringspartierna säkert diskuterar sinsemellan om det finns behov av att omvärdera några uppgifter.

- Det här har behandlats i regeringens aftonskola och det har gjorts en tyst överenskommelse och det finns inga planer på att ändra den linjen, sa Marin.

En av journalisterna frågade om statsministern själv tycker att barnen borde komma till Finland.

- Som statsminister har jag ingen personlig linje. Som statsminister har jag regeringens linje och regeringspartierna kommer överens om den.

- Jag läste presidentens ställningstagande, och han påpekade också att den nya regeringen först har börjat, och han önskade arbetsro till regeringen för att ordentligt gå igenom den här saken, sa Marin.