Hoppa till huvudinnehåll

Zorromål, världsrekord och OS-guld – vilket var 2010-talets största finländska idrottsögonblick?

Mikko Koivu, Fredrik Smulter, Iivo Niskanen och Teemu Pukki.
Vilken bragd var störst? Mikko Koivu, Fredrik Smulter, Iivo Niskanen och Teemu Pukki. Bild: EPA/Patric Westerlund/All Over Press, collage: Yle Mikko Koivu,Fredrik Smulter,Iivo Niskanen,Teemu Pukki

Från uppfyllda till krossade gulddrömmar. OS-floppar och fantastiska framgångar. 2010-talet var på många sätt ett fantastiskt decennium för finländsk idrott. Vilken bragd tycker du att är störst?

2010-talet kunde ha fått en fantastisk inledning med tanke på att årtiondet egentligen körde igång med ett vinter-OS. Vinterspelen i Vancouver blev ändå, nå, ganska intetsägande.

Två hockeybrons, en tredjeplats i damstafetten på skidor och ett snowboardingsilver i all ära – men inga tävlingar bjöd på liknande känslosvall som bland andra herrfinalen i ishockey och curlinglandslaget fyra år innan.

Årets idrottare Minna Kauppi

Minna Kauppis senaste VM-guld kom 2012.
Minna Kauppi poserar med ett VM-guld. Minna Kauppis senaste VM-guld kom 2012. Bild: EPA / Jean-Christophe Bott / All Over Press Minna Kauppi

Minna Kauppi såg ändå till att fixa fest på orienterings-VM i Norge. Två guld, varav ett i stafetten och Kauppi blev helt rättvist vald till årets idrottare i Finland – som första orienterare någonsin.

Nästa år skulle medaljkranarna öppnas på allvar.

Yles arkiv: Höjdpunkter från Minna Kauppis karriär

”Pöljä päivä”

2011 blev Matti Heikkinen världsmästare i Oslo.
Matti Heikkinen bröt den norska dominansen. 2011 blev Matti Heikkinen världsmästare i Oslo. Bild: EPA Matti Heikkinen

Matti Heikkinen hade tagit brons, inte direkt väntat, i Liberec 2009. År 2011 var skrällformen ännu vassare. I Holmenkollen var Heikkinen totalt otippat bäst av alla på 15 kilometer klassiskt och fick fira det första blåvita VM-guldet på herrsidan på tolv år.

En galen dag, sade Heikkinen efteråt.

Den finländska publiken höll med.

Yles arkiv: Matti Heikkinens guldlopp, segerintervju och blomsterceremoni i Holmenkollen

Historiska medaljer – och en ny publikfavorit var född

Kaisa Mäkäräinen firar VM-guld.
Guldtårar. Kaisa Mäkäräinen firar VM-guld. Bild: Sergei Chirikov / EPA / All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen hade knipit en fjärdeplats i VM-jaktstarten 2009, men OS i Vancouver gick inte alls som planerat för den då 27-åriga skidskytten. Mäkäräinens bästa placering i vinterspelen var 45:e plats i jaktstarten. Just i den tävlingen skulle hon skriva om historieböckerna bara ett år senare.

VM i Chanty-Mansijsk inleddes med ett silver i sprinten. I jaktstarten var Mäkäräinen sedan träffsäkrare än Magdalena Neuner och korsade mållinjen som etta. Hon blev samtidigt den första finländskan någonsin att ta ett VM-guld i skidskytte.

Yles arkiv: Kaisa Mäkäräinen vinner VM-guld i jaktstart 2011

Från zorromål till finalkross

Mikael Granlund gör sitt zorromål mot Ryssland.
Målet. Mikael Granlund gör sitt zorromål mot Ryssland. Bild: /All Over Press ishockey,Mikael Granlund,Finlands herrlandslag i ishockey

”Det är som i innebandy!” utbrast kommentator Kaj Kunnas då Mikael Granlund trollband en hel hockeyvärld med ett av alla tiders VM-mål. Zorromålet banade väg för en seger över Ryssland i semifinalen – och i finalen ställdes Finland mot Sverige.

Där såg det först ut att gå som det brukar. Magnus Pääjärvi satte ett fantastiskt snyggt skott rakt upp i krysset och gav Tre Kronor ledningen i andra perioden. Men den här gången skulle Lejonen inte nöja sig med att ta silver.

Finland pangade in sex puckar och Mikko Koivu fick lyfta bucklan. Den 16 år långa guldtorkan var över. Kanske det var just därför som festligheterna spårade ur. Landslaget kritiserades efteråt för att ha uppträtt rejält berusade på folkfesten på Salutorget i Helsingfors dagen efter bragden.

Återupplev målet som blev ett frimärke och resten av VM-bragden här.

Om 2011 blev något av ett superår för finländsk idrott kan det samma inte sägas om de två därpå följande åren.

2012 bjöd förvisso på två OS-silver – varav Antti Ruuskanen fick sitt först fyra år efteråt då motståndaren Oleksandr Pjatnytsja åkt fast för dopning och Tuuli Petäjäs var det första för en finländsk damseglare – men guldmedaljer blev det inte.

Tero Pitkämäki kom också nära i friidrotts-VM i Moskva 2013, men också han fick nöja sig med ett silver.

Nästa år skulle guldfesterna avlösa varandra igen.

Rasmus Ristolainen avgör i förlängning

Rasmus Ristolainen gör mål mot Sverige.
Ristolainen klämmer in pucken mot Juniorkronorna. Rasmus Ristolainen gör mål mot Sverige. Bild: Ludvig Thunman / EPA / All Over Press Rasmus Ristolainen

Juniorlejonen tog VM-guld på hemmaplan 1998, men efter det gick det motigare. I början av 2000-talet radade landslaget upp flera medaljplaceringar på raken, men landslaget lyckades aldrig gå hela vägen.

I Malmö 2014 kom trendbrottet. Finalen mot värdnationen Sverige gick till förlängning, där en blivande NHL-bjässe steg fram. Backen Rasmus Ristolainen körde fördomslöst mot målet och petade in pucken.

Utöver Ristolainen hittades bland andra Juuse Saros och lagkaptenen Teuvo Teräväinen i truppen.

Guldfest och alla tiders dopningsskandal

Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi, OS 2014.
Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi. Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi, OS 2014. Bild: All Over Press Sami Jauhojärvi,Iivo Niskanen

En dryg månad senare var det dags för OS i Sotji. Ur finländskt perspektiv var det Iivo Niskanen och Sami Jauhojärvi som stod för den största bragden i vinterspelen.

Lagsprinten i längdåkning var förvisso reservbetonad, men duon lyckades ändå sätta stopp för en 16 år lång guldtorka i skidåkning i OS-sammanhang då Jauhojärvi kom i mål som etta.

Tyskland lämnade in en protest eftersom de ansåg att Jauhojärvi hade fällt Tim Scharnke i den sista kurvan – men resultatet stod.

Yles arkiv: Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen vinner OS-guld i Sotji

Internationellt sett kommer tävlingarna alltid att minnas som de där Ryssland åkte fast för det statsledda dopningsprogrammet som skakade hela världen. En visselblåsare trädde fram efter spelen och svallvågorna märks av ännu i dag.

Tjuren från Malax skriver om rekordböckerna

Fredrik Smulter förbereder sig för ett lyft under VM i Sundsvall 2015
Fredrik Smulter. Fredrik Smulter förbereder sig för ett lyft under VM i Sundsvall 2015 Bild: Vbl/Mikael Nybacka Fredrik Smulter,tyngdlyftning

Ett av årtiondets största finlandssvenska ögonblick kommer senare samma år då Fredrik Smulter blir den första människan i världen att lyfta 400 kg i bänkpress. Dessutom i VM-sammanhang.

– Jag gick över vad jag egentligen kan, sa Smulter för Yle efter guldet och var osäker på om han någonsin kunde lyfta lika mycket igen.

Ett år senare förbättrade han sitt världsrekord till 401 och tog ett andra VM-guld på raken.

Fredrik Smulter i Sportliv: "400 kilo är det häftigaste jag gjort, men blev samtidigt början på slutet"

Ruuskanen gräver guld i Zürich

Antti Ruuskanen, EM-guld 2014.
Antti Ruuskanen visar upp sin guldpeng. Antti Ruuskanen, EM-guld 2014. Bild: All Over Press Antti Ruuskanen,spjutkastning

Friidrottsårtiondets största stund kommer samma sommar. Antti Ruuskanen är i grym form i EM i Zürich och tar hand om guldet med resultatet 88,01.

Resultatet var då Ruuskanens personbästa och världsledande.

Tero Pitkämäki ser dessutom till att det blir dubbelt blåvitt på pallen då han slutar trea med resultatet 84,40. Han var 40 centimeter från att fixa en finländsk dubbelseger.

Yles arkiv: Antti Ruuskanen tar EM-guld med överlägsen serie

Juniorlejonen fixar ytterligare en guldfest

Finland firar JVM-guld, i centrum Kasperi Kapanen.
Guldfest. Finland firar JVM-guld, i centrum Kasperi Kapanen. Bild: Bildbyrån / All Over Press Kasperi Kapanen,Patrik Laine,Junior-VM i ishockey 2016

Årsskiftet 2015/16 arrangerades junior-VM i ishockey igen i Europa. Närmare bestämt i Helsingfors.

Den här gången gick Juniorlejonen dessutom in i turneringen med uppskruvade förväntningar. Med varje match som gick blev förväntningarna dessutom bara högre och högre.

Den omsusade PuLa-Aho-kedjan gjorde succé. Finland tänkta förstakedja med Mikko Rantanen som affischnamn fick spela andra fiol.

Mest imponerande av allt? Hur laget klarade av att spela med ryggen mot väggen. Kasper Björkqvists intervju i pausen efter att Ryssland hade kvitterat finalen i sista stund blev legendarisk.

I förlängningen såg Kasperi Kapanen till att fixa guldfesten i en slutsåld Helsingforsarena.

Leo-Pekka Tähti årets idrottare

Leo-Pekka Tähti årets idrottare 2016.
Leo-Pekka Tähti. Leo-Pekka Tähti årets idrottare 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Leo-Pekka Tähti

På Idrottsgalan 2017 hände det äntligen. En av alla tiders mest dominanta finländska idrottare valdes till "Årets idrottare".

Leo-Pekka Tähti hade året innan tagit sitt fjärde paralympiska guld i Rio.

– En historisk känsla. Allting är möjligt om man vågar följa sina drömmar, säger en rörd Tähti när han som första paraidrottare mottar priset som årets idrottare i Finland.

Yles arkiv: Leo-Pekka Tähti får priset som årets idrottare

Iivo Niskanen kung på hemmaplan

Iivo Niskanen efter VM-guldloppet 2017.
Iivo Niskanen slog till i Lahtis. Iivo Niskanen efter VM-guldloppet 2017. Bild: EPA / Markku Ojala Iivo Niskanen

Efter ett mindre lyckats sommar-OS 2016, där Finland endast tog ett brons i form av boxaren Mira Potkonen, var det många som såg fram emot skid-VM 2017 som skulle arrangeras i Lahtis.

En av orsakerna till att hajpen var så stor: Iivo Niskanen.

I lagsprinten såg Niskanen ut att tillsammans med Sami Jauhojärvi upprepa bragden från Sotji tre år innan. Men den här gången var det finländarnas tur att ha oturen på sin sida på upploppet.

Men med facit på hand kan det ha varit bättre så. En uppretad Niskanen var dominant på 15 kilometer klassiskt med intervallstart och tog hand om guldet framför en jublande hemmapublik.

Basketboomen

Jamar Wilson var på hugget då matchen mot Frankrike stod och vägde.
Jamar Wilson var hjälten i premiären. Jamar Wilson var på hugget då matchen mot Frankrike stod och vägde. Bild: imago/Newspix/ All Over Press Finlands herrlandslag i basket,Jamar Wilson

Den finländska vargflocken såg också till att fixa fest på hemmaplan samma vår. Dessutom i mer oväntad stil.

Inför EM 2017, där en grupp spelades i Helsingfors, hade Finland nämligen förlorat merparten av sina förberedande matcher. Då motståndet i premiären dessutom stavades Frankrike var det inte många som trodde på landslagets chanser.

Men med sekunder på klockan stod det ändå 84-84 på tavlan. Jamar Wilson förvaltade Finlands sista bollinnehav och satte tvåpoängaren som krävdes efter en fantastisk soloräd. Frankrike missade sitt sista desperata skott och festen var färdig.

Finland slutade tvåa i sin grupp efter flera andra oerhört fina insatser, men i åttondelsfinalen i Istanbul var Italien klart starkare.

Landslaget med Lauri Markkanen och Petteri Koponen i spetsen hade ändå skrivit in sig i folkets hjärtan.

Se dokumentären "Vargflocken och basketboomen".

Medaljregn i längdåkning i Pyeongchang

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen. Iivo Niskanen. Bild: All Over Press Iivo Niskanen,längdskidåkning

Idrottsåret 2018 kommer i sin tur bäst att minnas för framför allt två idrottares insatser i OS i Pyeongchang. Krista Pärmäkoski visade att hon är näst bäst i världen då hon tog ett silver och två brons.

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski. Bild: All Over Press Krista Pärmäkoski

Samtidigt visade Iivo Niskanen att han faktiskt är kungen av klassisk stil.

Niskanen, som i god tid hade meddelat att hans stora mål för säsongen är att ta guld på femmilen i Sydkorea, fullständigt lekte med motståndarna.

Niskanen kom i mål som etta och satte samtidigt punkt för en 58 år lång guldlös svit på just 50 kilometer.

OS är över, elden har slocknat. Två skidstjärnor brinner starkt på den blåvita himlen. Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski såg till att det inte blev ett finländskt magplask i Sydkorea, skrev Yle Sportens Mats Ahlnäs då.

Finland världsbäst i ishockey – så gott som alla kategorier

Marko Anttila lyfter pokalen
Marko "Mörkö" Anttila. Marko Anttila lyfter pokalen Bild: /All Over Press ishockey,Marko Anttila,Finlands herrlandslag i ishockey

Guld i junior-VM. Silver – efter ett kontroversiellt videogranskningsdrama – i dam-VM. Guld i herr-VM.

Året 2019 var det då Finland dominerade allt som heter landslagsishockey.

I JVM i Kanada lyckades Finland för första gången gå hela vägen på nordamerikansk is. Kaapo Kakko blev stor guldhjälte då han satte segermålet i finalen mot USA i slutet av den tredje perioden.

Dam-VM arrangerades i sin tur i Esbo – och där gav Damlejonen järnet. Finland skrev historia redan i semifinalen då Kanada föll och finalen mot USA blev den första någonsin där de nordamerikanska rivalerna inte möttes.

Petra Nieminen satte dessutom in ett segermål mot USA – men efter en lång och nervig videogranskning dömdes målet bort. Amerikanskorna tog sedan segern efter straffar.

Men frågan är om inte Herrlejonens bragd är störst av alla. En anonym Lejontrupp lyckades ändå i tur och ordning slå NHL-späckade Sverige, Ryssland och Kanada – och avslutade turneringen med att fira VM-guld.

Den osannolika guldhjälten: Lagkaptenen Marko Anttila, som satte segermålen mot både Ryssland och Kanada. Löikö Mörkö sisään? Jo, det gjorde han.

Finland fixar en historisk EM-biljett

Finska herrlandslagsspelare vrålar ut sin glädje.
EM-jubel. Finska herrlandslagsspelare vrålar ut sin glädje. Bild: Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i fotboll

Finländsk landslagsfotboll hade sannerligen inte fått njuta av samma framgångar som hockeykollegerna. Man var nära att kvala in till både fotbolls-VM 1998 och EM 2008 – men bägge gångerna hade man kammat noll.

2010-talet hade fram till de senaste åren dessutom varit en bedrövlig ökenvandring. Men med Markku Kanerva som chefstränare skulle trenden vända.

Först vann man sin grupp i Nations League och säkrade en ”bakdörr” in till fotbolls-EM 2020. Den behövdes ändå inte.

Efter att ha förlorat i kvalpremiären mot Italien vann Finland fyra matcher på raken. Inte ens en tung förlust borta mot Bosnien-Hercegovina knäckte den sammansvetsade truppen.

Då biljetten kunde säkras på hemmaplan mot Liechtenstein kunde Finland helt enkelt inte förlora. Det gjorde de inte heller. 3-0 och Finland var klart för fotbolls-EM för första gången någonsin.

Den första omgången av omröstningen tar slut 20.12. Den avgörande omröstningen äger rum på Yle Sportens Instagram-konto under årtiondes sista dagar. Håll utkik på vår Story för att rösta!

Vilket var 2010-talets största blåvita idrottsögonblick?

Fredrik Smulters världsrekord och VM-guld i bänkpress 2014
31.2% (334 röster)
Lejonens VM-guld 2019
23.4% (250 röster)
Kvalet till herr-EM i fotboll 2020
12.2% (131 röster)
Lejonens VM-guld 2011
11.3% (121 röster)
Iivo Niskanens OS-guld på 50 km klassiskt 2018
9.0% (96 röster)
Iivo Niskanens och Sami Jauhojärvis OS-guld i lagsprint 2014
3.1% (33 röster)
JVM-guldet i ishockey på hemmaplan 2016
2.0% (21 röster)
Damlejonens VM-silver 2019
1.8% (19 röster)
Iivo Niskanens VM-guld på 15 km klassiskt i Lahtis 2017
1.8% (19 röster)
Kaisa Mäkäräinens VM-guld och -silver i skidskytte 2011
1.6% (17 röster)
Matti Heikkinens VM-guld på 15 km klassiskt 2011
0.9% (10 röster)
JVM-guldet i ishockey 2014
0.5% (5 röster)
Krista Pärmäkoskis tre medaljer i OS 2018
0.5% (5 röster)
JVM-guldet i ishockey i Kanada 2019
0.3% (3 röster)
Leo-Pekka Tähti Årets idrottare i Finland som första paraidrottare 2017
0.3% (3 röster)
Minna Kauppis två VM-guld i orientering 2010
0.2% (2 röster)
Basketlandslagets skrällar i hemma-EM 2017
0.1% (1 röst)
Antti Ruuskanens EM-guld och Tero Pitkämäkis brons i spjut 2014
0% (0 röster)
Antal avgivna röster: 1070