Hoppa till huvudinnehåll

Allt färre skolbarn klarar av de här rörelserna – den sittande livsstilen syns redan i de lägre klasserna

Skolelever sitter för mycket vilket syns i konditionstest. I samma test har åttondeklassarnas styrka blivit bättre, medan femteklassarnas uthållighet har blivit sämre.

I det nationella Move!-testet där femte- och åttondeklassares fysiska förmåga och rörlighet testas framgår det att den sittande livsstilen redan syns i grundskolan.

Gymnastiklärare Sami Karlsson ser att barnen sitter för mycket, eftersom man ser det på deras hållning.

– Många har redan framåtlutande nacke och runda ryggar. Det ser man på barnens hållning. Det syns också i hur barnen orkar stå och sitta under skoldagen, säger Karlsson som jobbar i Mattlidens skola i Esbo.

Testet mäter skolbarnens styrka, uthållighet, rörlighet, motoriska förmåga samt balanssinne. I testet deltog omkring 100 000 elever.

Muskelstyrkan har förbättras bland åttondeklassare

I bland resultaten ser man också en positiv utveckling. Åttondeklassare har bättre muskelstyrka i överkroppen. De orkar med flera armhävningar och magmuskelövningar i jämförelse med tidigare år.

Emil Koskinen och Viktor Hanski går bägge två i åttan i Mattliden, och båda rör sig mycket. De går på flera träningar i veckan, utöver skolgymnastiken.

– Jag skulle säga att jag rör mig mångsidigt. Jag går på gymmet, tränar innebandy, cyklar till skolan och löper nu som då, säger Koskinen.

Enligt Hanski är testet utmanande också för dem som har bra kondition, bara man håller på tillräckligt länge.

– Det blir ganska tungt i slutet, man måste på riktigt börja springa ganska mycket, berättar Hanski.

emil koskinen och viktor hanski
Viktor Hanski (längre fram) och Emil Koskinen rör på sig mycket på fritiden. emil koskinen och viktor hanski Bild: Tiia Lillkvist/ Yle Mattlidens skola,Gymnastiksal,elever,skolelever,viktor hanski

Koskinen upplever också att det är positivt att testet görs i skolan.

– Jag tycker att Move-testet är en bra sak, och att det är bra att man i skolan mäter kondition, säger Koskinen.

Sittande minskar rörligheten

Det är pojkarna som har sämre rörlighet. Det är över en fjärdedel av pojkarna i åttan som inte klarar av att sitta rakryggade med händerna på låren så att fötterna hålls i marken. I femman är det knappt 20 procent av pojkarna som inte klarar av den här rörelsen.

Däremot klarar sig flickorna betydlig bättre. Bara sex procent av flickorna klarar inte av övningen, i både femte och åttonde klass.

Samma trend syns också i andra rörlighetstest. Pojkarna har sämre resultat än flickorna i alla rörlighetstest.

Enligt Sami Karlsson, som är gymnastiklärare i Mattlidens skola, behövs samarbete skolan och hemmet emellan för att kunna minska det skadliga sittandet.

Sami Karlsson
Sami Karlsson anser att man ska locka alla till att hitta en motionsform de gillar. Sami Karlsson Bild: Tiia Lillkvist/ Yle lärare,Mattlidens skola,Gymnastiksal,sami karlsson

– Vi måste locka och motivera barn och ungdomar att röra på sig. Det kommer både från hemmet och skolan, säger Karlsson.

Enligt Karlsson skulle det vara viktigt att alla hittar en motionsform de gillar.

– Är det långa promenader, att gå på gym eller bollsport spelar sist och slutligen ingen roll så länge man gillar det man gör.

Läs också