Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Säkerhet i skyttet krävs för blåvita herrarna – förlänger Seppälä sin poängsvit?

Världscupöppningen i Östersund bjöd inte på finska framgångar. Skyttet var darrigt genom hela fältet. Men farten i skidspåret var hoppingivande. Nu i Hochfilzen är det upp till bevis för finländarna.

Kaisa Mäkäräinens individuella saldo från Östersund var en 53:e plats i sprinten och en 13:e plats i distansloppet. I sprinten var hon sjunde och i distansloppet näst snabbaste dam i skidspåret. Men med en skytteprocent på 70 var hon inte ens nära en pallplacering.

Framför allt det stående skyttet fällde Mäkäräinen i Östersund. Trots uteblivna topplaceringar, är det ännu ingen orsak till panik. Mäkäräinens säsongsstart har även tidigare varit tung, också de gånger hon tagit hem totalcupen. Mäkäräinen har för övrigt aldrig vunnit i säsongspremiären.

Även den här säsongen finns pusselbitarna för att nå framgång. Skidåkningen är på hög nivå och rutinen i skyttet finns där. Bara säkerheten på vallen saknas. Något som hon kämpat med under hela karriären.

Om hon i Hochfilzen får bitarna att falla på plats kommer hon garanterat att kriga om pallplaceringar. Hon har tidigare vänt dåliga säsongsstarter till framgång, så varför inte också den här gången?

Mari Eder i form på hemmaplan

För Mari Eder har de två senaste säsongerna varit svåra. Nu ser det ändå ut som om hon besegrat problemen. Resultaten i Östersund var hoppingivande. Nu då Eder får tävla på hemmaplan i Hochfilzen finns det orsak att följa med henne extra noggrant.

I VM 2017 var hon fjärde på distansen – just i Hochfilzen. Skyttet såg stabilt ut i Östersund och även åkningen började se ut som den gjorde innan de svåra säsongerna. Eder har alla möjligheter att göra bra resultat den här tävlingsveckan.

Tero Seppälä ljusglimten bland herrarna

Tero Seppälä gjorde två stabila insatser i Östersund med världscuppoäng från de båda individuella tävlingarna. Några fullträffar i prestationsväg handlade det ändå inte om. Tero har kapacitet till mera.

För de övriga finländska åkarna skulle det gälla att höja sin nivå rejält. Framför allt i skyttet skulle det behövas säkerhet. Att i fredagens sprint ta sig in bland de 60 främsta och därmed få åka i jaktstarterna skulle var en önskad nivåhöjning.

Damer sprint kl. 12.20 TV2 och Arenan
Herrar sprint kl. 15.15 TV2 och Arenan

Läs också