Hoppa till huvudinnehåll

Ett nytt alternativ utreds för bilparkering vid Åbo universitets campusområde

Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner
Arkivbild. Den ursprungliga placeringen för den planerade bilparkeringen vid Åbo universitets campusområde väckte starkt motstånd bland studenterna. Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner Bild: Yle / Peter Karlberg Åbo universitet,Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner

En ny plats för den planerade bilparkeringen vid Åbo universitets campusområde utreds av Finlands Universitetsfastigheter.

Det här framkommer i ett meddelande på Finlands universitetsfastigheters (SYK) webbplats (på finska). Yle Åboland har tidigare skrivit om den planerade bilparkeringen mellan Educarium och Calonia som ligger inom Åbo universitets campusområde.

Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner
Grönområdet mellan Educarium och Calonia. Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner Bild: Yle / Peter Karlberg Åbo universitet,Juho Pylvänäinen protesterar mot universitetens parkeringsplaner

Väckt mycket kritik

Åbo universitets och Åbo Akademis nya Aurum-byggnad har behov av nya parkeringsplatser, men placeringen av parkeringsplatsen har väckt stark kritik bland studenterna.

Detta på grund av att där i nuläget ligger ett grönområde som många studenter är måna om att bevara. Studenterna samlade in ungefär 1 700 underskrifter mot planerna för den nya parkeringsplatsen.

Vatselagatans parkeringsområde möjligt alternativ

Nu har ledningsgruppen för Aurum-projektet gett Finlands universitetsfastigheter i uppgift att hitta en alternativ placering för parkeringsplatsen. En sådan plats finns möjligen vid Vatselagatans parkeringsområde, och skulle i så fall innebära att man inte skulle behöva bygga en bilparkering vid Campusområdet.

Det nya alternativet betyder att antalet parkeringsplatser som studenterna vid Åbo universitet så här långt har haft till förfogande antagligen skulle bli färre.

Eventuella förändringar i den ursprungliga planen behöver ännu myndigheternas godkännande. Det är ännu möjligt att man återgår till den ursprungliga planen för bilparkeringen om det nya alternativet inte anses vara tillräckligt bra för samtliga inblandade parter.