Hoppa till huvudinnehåll

Kan spelare som Eremenko, Hetemaj, Moisander eller Ring vara aktuella för EM? Markku Kanerva är redo för diskussioner: "Kan hända att jag själv lyfter luren"

Markku Kanerva.
Markku Kanerva. Markku Kanerva. Bild: EPA Markku Kanerva,Finlands herrlandslag i fotboll

Dörren till landslaget är inte stängd för spelare som Niklas Moisander eller Perparim Hetemaj, säger herrlandslagets chefstränare Markku Kanerva. Även Roman Eremenko kan komma att bli ett alternativ för Finland i nästa sommars fotbolls-EM.

Landslagscoachen Markku Kanerva gästade i dag Yles morgon och diskuterade om den kommande landslagsverksamheten.

Finlands motståndare till träningsmatcherna inför sommarens EM har klarnat denna vecka. I mars möter fotbollsherrarna Polen och Frankrike och i juni spelar man ännu mot Sverige och Estland.

Motståndet har valts enligt den kommande EM-gruppen, förklarar Kanerva.

– Frankrike och Belgien är lika varandra, både sett till formation och spelsätt. Frankrike blir en oerhört hård mätare för oss, förutspår chefstränaren.

Polen påminner i sin tur delvis om Ryssland.

– Polen har en av världens bästa anfallare i form av Robert Lewandowski, Ryssland har i stället Artem Dzyuba som kanske är en lite mer storväxt kille. Jag ser många likheter mellan Polens och Rysslands trupper.

Den 4 juni väntar Sverige i en träningslandskamp i Stockholm.

– Sverige får vi tänka oss som Danmark, trots att deras formationer inte riktigt liknar varandra, funderar Kanerva.

Polen behöver mål av Robert Lewandowski.
Robert Lewandowski. Polen behöver mål av Robert Lewandowski. Bild: imago/Newspix/ All Over Press Robert Lewandowski

Vem får vara med?

Kanerva vill inte stänga dörren för spelare som Niklas Moisander och Perparim Hetemaj, som tidigare avslutat sina landslagskarriärer.

– Om någon av de som slutat kommer på andra tankar och ringer mig, så måste vi ta en diskussion med den personen. Den viktigaste frågan är vart vi behöver alternativ. Så det kan också hända att jag själv lyfter luren, menar landslagslotsen.

Även Roman Eremenko är ett alternativ. Just nu är Eremenko skadad.

– Han har inte sagt att landslagskarriären skulle vara slut. Också när det gäller Eremenko så måste vi se vad läget och behovet är.

Roman Eremenko tar emot en passning.
Roman Eremenko har gjort väl i från sig med FC Rostov. Roman Eremenko tar emot en passning. Bild: /All Over Press fotboll,Roman Eremenko

Inget januariläger

Tanken var att Finland skulle spela ett par träningsmatcher också i januari, men på grund av brist på motståndare fick man slopa de planerna. Omtvistade Qatar var ett av alternativen.

– Förutom Qatar såg vi även på andra potentiella lägerplatser, till exempel Spanien. Vi kämpade hårt för att januarilägret skulle bli av, men tyvärr blir det inte något sådant, säger Kanerva.

Det är något som grämer landslagstränaren.

– Det är synd, efter som just det lägret har lyft spelare som Robert Taylor, Juha Pirinen och Lassi Lappalainen till landslaget. Men trots detta har vi fått ihop bra förberedelser till fotbolls-EM.

Se Kanervas besök hos Yles morgon nedan (på finska).

Läs också