Hoppa till huvudinnehåll

Medieuppgifter: USA och Kina överens om handelsavtal

President Donald Trump och Kinas president Xi Jinping skakar hand under en presskonferens i Peking 9.11.2017.
Är Trump och Xi Jinping överens om ett handelsavtal? Ja, säger medier. President Donald Trump och Kinas president Xi Jinping skakar hand under en presskonferens i Peking 9.11.2017. Donald Trump,Xi Jinping,Kina

Slutet på det nästan ett och ett halvt år långa handelskriget mellan USA och Kina kan vara nära. Länderna ska vara överens om ett handelsavtal, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Det ska handla om ''ett principavtal'' där parterna är överens om vilka handelstullar som kan slopas.
Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kan ett tillkännagivande vara att vänta redan under torsdagsnatten.

Trump har uttalat sig om ett eventuellt avtal med Peking redan tidigare under torsdagen, men ännu har inte Vita huset bekräftat ryktena.

– Vi är väldigt nära att sluta ett stort avtal med Kina. De vill göra det, och det vill vi också! skriver Trump på Twitter.

Amerikanska förhandlare ska nu överväga att dra tillbaka de nya tullar som enligt tidigare planer skulle träda i kraft på söndag. Det är tills vidare oklart vad USA skulle få i gengäld för att lätta på tullarna.

Handelskriget fick sin början för 17 månader sedan efter att Trump kritiserat Kina för att bryta mot ländernas handelsavtal. Washington har kallat den kinesiska marknaden för ett ''systemmissbruk mot utländska investerare''.

USA höjde strafftullar mot Kina i maj efter upprepade misslyckade handlingsförhandlingar.

Här kan du läsa mer om vad handelskriget egentligen innebär.

Källor: Reuters, Bloomberg, AFP