Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Britterna går till val, Sanna Marin deltar i sitt första EU-toppmöte som statsminister, merparten av strejkerna inom exportindustrin är över

Britannian pääministeri Boris Johnson ja työväenpuoluen puheenjohtaja Jeremy Corbyn seisovat vierekkäin.
Partiledarna Boris Johnson och Jeremy Corbyn är båda mycket impopulära inför valet där många väntas taktikrösta. . Britannian pääministeri Boris Johnson ja työväenpuoluen puheenjohtaja Jeremy Corbyn seisovat vierekkäin. Bild: Facundo Arrizabalaga / EPA Storbritannien,Brexit,Boris Johnson,Jeremy Corbyn,Politik i Storbritannien

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Innan jul ska regeringen ta ställning till det nya avradikaliseringsprogrammet som Inrikesministeriet har tagit fram. Syftet med programmet är att stöda individer som vill bryta med en våldsbejakande radikal rörelse eller ideologi. Verksamheten kan inledas så fort regeringen ger grönt ljus.

I natt tog merparten av strejkerna inom exportindustrin slut. De högre tjänstemännen som hör till YTN och arbetar inom planerings- och konsultbranschen strejkar fram till och med i morgon. Inom skogsindustrin råder arbetsgivarens lockout vid sågverk och fanerfabriker. Lockouten pågår fram till den 18 december.

I dag deltar Finlands nya statsminister Sanna Marin i sitt första EU-toppmöte i Bryssel i sin nya roll. Klimatfrågor och parlamentsvalet i Storbritannien sätter tonen för toppmötet som pågår i dag och i morgon.

Utrikes

I dag går britterna till parlementsval. För många britter som inte vill se en fortsatt Tory-regering gäller taktikröstande. Många är villiga att kompromissa för att Boris Johnson inte ska få en majoritet bakom sig. Men eftersom också Labours Jeremy Corbyn är mycket illa omtyckt har även Johnsons taktikröstande motståndare ett svårt val framför sig.

Israels tvistande politiska partier lyckades som väntat inte enas om en regeringskoalition före tiden gick ut vid midnatt i natt. Det betyder att landet kommer att gå till ett tredje parlamentsval på ett år. Valet kommer att hållas i början av mars.

I Niger har över 70 soldater dödats i en jihadistattack mot ett militärläger. Hundratals jihadistrebeller angrep lägret i närheten av gränsen till Mali. Flera rebeller rapporteras också ha dött i striderna.

Dödssiffran efter vulkanutbrottet på turistmålet White Island i Nya Zeeland har stigit till åtta efter att två skadade avlidit på sjukhus. Tjugo personer vårdas på sjukhus för svåra brännskador och åtta personer saknas fortfarande. Polisen planerar att i inom kort göra ett snabbt besök på vulkanön för att bärga kropparna av de saknade.

Väder

Det är mest mulet och på många håll förekommer det snöfall eller regn. I väst är temperaturen 0 till +4 grader, i öst -3 till +1 grader.

Måttlig och byig sydlig vind.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes