Hoppa till huvudinnehåll

Motdemonstranter slår upp läger för att protestera mot flyktingdemonstration: "Så länge som de där tältar gör jag också det"

Tre män och en kvinna står utomhus i en betongmiljö. Bredvid en vägg står några lemonadflaskor.
Klockan 15 på torsdagseftermiddagen var demonstrationen ännu blygsam till storleken. Tre män och en kvinna står utomhus i en betongmiljö. Bredvid en vägg står några lemonadflaskor. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn demonstrationer,asylsökande,Migrationsverket

En motdemonstration mot flyktingdemonstrationen vid Migrationsverket i Helsingfors inleddes på torsdagseftermiddagen. Motdemonstranterna säger att de inte representerar någon särskild organisation utan det finländska folket. De vill inte uppge sina fulla namn.

Fyra personer var på plats vid tre-tiden på eftermiddagen. Tre män och en kvinna som filmar för en direktsändning på Youtube.

- Så länge som de där tältar gör jag också det, säger en man som presenterar sig som Harri men inte vill uppge sitt efternamn.

Han syftar på demonstrationen utanför Migrationsverket där en grupp bestående av mestadels irakier protesterar mot Finlands flyktingpolitik.

"Ser det som min grundläggande rättighet att tälta här"

Motdemonstranterna står ungefär hundra meter ifrån. Mitt emellan står en polisbil parkerad.

Inget tält syns ännu till men enligt Harri ska ett tält sättas upp under torsdagen.

- Om de vistas här ända tills de får medborgarskap efter flera nekande beslut ser jag det som min grundläggande rättighet som finländsk medborgare att tälta här jag också. De borde åka hem till sitt eget land, säger Harri.

Han var också med 2017 då en grupp som kallade sig ”Suomi Ensin” (på svenska Finland först) demonstrerade mot flyktinglägret på Järnvägstorget i Helsingfors.

- Men nu talar vi inte om Suomi Ensin, säger han.

Ett tält ska anlända senare under torsdagen och enligt Harri väntar man sig 30 till 100 personer till tältdemonstrationen.

"Det här är inte roligt för någon"

Kvinnan som filmar för Youtube vill inte berätta vad hon heter och inte heller en man som bara presenterar sig som "en av grabbarna från norr".

- Det här är inte roligt för någon. Inte för oss, inte för ordningsmakten och inte heller för dem, säger han.

Men ingen har väl tvingat dig att komma hit?

- Nej, jag kom helt frivilligt från skogarna i bortre Esbo.

En annan man, som presenterar sig som Jallu, säger att de kommer att demonstrera dagligen.

- Alla har jobb och egna ärenden, men vi ska vara här så mycket som möjligt, säger han.

Flyktingdemonstranterna vräktes i lördags

Sedan slutet av förra veckan har en grupp bestående av i första hand asylsökande demonstrerat vid Migrationsverkets kontor. Demonstranterna är kritiska bland annat mot verkets beslut om att deportera flyktingar till Irak.

Till demonstrationen hör ett tält, som polisen ändå sagt att ska tas ner senast klockan 23 varje dag. Demonstrationen pågick hela natten mellan fredag och lördag, men vräktes temporärt på lördagskvällen.

Unga män ropar och demonstrerar ute. De har plakat, med texten "Rätt till liv".
Omkring 20-30 unga män deltar i demonstrationen mot Migris deportationer till Irak. Unga män ropar och demonstrerar ute. De har plakat, med texten "Rätt till liv". Bild: Yle/ Lukas Rusk demonstrationer,asylsökande,Migrationsverket

Polispatrull ska skilja åt demonstrationerna

Helsingforspolisen har fått en anmälan om motdemonstrationen.

- "Demonstration mot Irakiernas demonstration", så står det i anmälan vi fått. Demonstrationen börjar på eftermiddagen och fortsätter tills den andra demonstrationen tar slut. Desto mer information har vi inte fått, säger kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen på torsdagsförmiddagen.

Han säger att en polispatrull kommer att skilja åt demonstrationerna.

Paus under natten

Även den nya demonstrationen måste "ta en paus" under natten, alltså avslutas för dagen klockan 23, trots att demonstrationen ska fortsätta i flera dagar.

- Då sådana här demonstrationer fortsätter en längre tid samlas där utomstående som vill säga vad de tycker om demonstrationerna. Det kan leda till att den allmänna ordningen störs, säger Heinonen.

På dagarna övervakas platsen naturligt, då folk rör sig i omgivningen, säger han. På natten krävs det däremot att polisen har en patrull på plats.

- På natten har vi också många andra uppdrag. Därför har vi valt att förbjuda demonstrationerna under natten.

Tält som rests för att demonstrera mot Migri
Demonstranterna måste ta ner tältet varje natt. Tält som rests för att demonstrera mot Migri Bild: Charlotte Winberg / Yle demonstration,Irak,Migrationsverket,politik

"Ingen allmän linje om att demonstrera på natten"

Två långvariga demonstrationer tog plats på Järnvägstorget i Helsingfors år 2017, demonstrationen Rätt till liv, mot Finlands asylpolitik, och demonstrationen Finland först, emot den andra demonstrationen.

Demonstrationerna fortsatte i flera månader och pågick även under nätterna. Polisen vräkte till slut demonstrationerna under sommaren, med motiveringen att de störde den allmänna ordningen.

Betyder ert beslut om att demonstrationerna inte får pågå under nätterna att inga demonstrationer kommer att få göra det i fortsättningen?

- Vi har ingen allmän linje, vi tar alltid det enskilda fallet i beaktande. Om man vill ha en allmän linje om att demonstrera på natten så är det lagstiftarna som måste göra upp den, säger Heinonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen