Hoppa till huvudinnehåll

Nu töms Strömborgska skolan i Borgå på böcker och bråte - elever och lärare ser fram emot ny start i Näse

Flickor kastar böcker i en container.
Eleverna hjälper till med att tömma skolans bibliotek. Flickor kastar böcker i en container. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,strömborgska skolan i borgå

Vid årsskiftet flyttar Strömborgska skolan från Lundagatan till den nya skolbyggnaden i Näse. Lärare och elever har blandade känslor inför flytten, men är ense om att skolbyggnaden nu har levt sitt liv.

Fullpackade flyttlådor står lite här och där i Strömborgska skolans korridorer. En innehåller vinyler, en annan böcker och kontorsmaterial.

Sjundeklassare bär ut textilier ur ett klassrum och de slängs i en stor blå container på gården.

Niondeklassare tågar ut ur en annan utgång med flyttlådor fyllda med böcker. Biblioteket töms på undervisningsmaterial och annan litteratur.

Skylt med texten Stromborgska kola.
Skolans skylt är sliten och symboliserar väl skolbyggnadens skick. Skylt med texten Stromborgska kola. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,strömborgska skolan i borgå

För sjundeklassaren Tino Rantamäki innebär flytten till Näse ytterligare en omställning på kort tid.

- Jag vet ännu inte vad jag ska tänka för vi har varit baracker i Tolkis skola i sex år. Nu kom vi till ett gammalt hus för ett halvt läsår och så ska vi vara två och ett halvt år i en helt ny skola. Jag tycker att det är ganska wow, säger Rantamäki.

Ung pojke i skolkorridor.
Tino Rantamäki kommer att sakna dataklassen i den gamla skolan. Ung pojke i skolkorridor. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,tino rantamäki

I Strömborgska skolan har Rantamäki fått nya kompisar och har trivats bäst i datasalen och musiksalen.

- Jag tycker om att spela och sjunga. Det är det som jag gillar mest och så är jag är med i kören.

Tico Holappa går på nian. Han kommer att sakna huslig ekonomi och det stora undervisningsköket.

- Jag är med i hussan just nu så jag saknar kanske hussasalen för att det kommer att ändra ganska mycket i den nya skolan. Rummen och borden blir mindre. Det blir mindre eget utrymme att jobba själv, säger Holappa.

Holappa uppskattar huslig ekonomi eftersom han tycker om att laga mat och få lära sig färdigheter som han tror sig ha nytta av senare i livet.

Klassrum för hushållsundervisning.
Skåpdörrarna står på vid gavel när undervisningsköket töms. Klassrum för hushållsundervisning. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,undervisning,hushållsekonomi,strömborgska skolan i borgå
Kokkärl i ett undervisningskök.
Kastruller och formar följer med till det nya köket i Näse. Kokkärl i ett undervisningskök. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,undervisning,hushållsekonomi,huslig ekonomi,strömborgska skolan i borgå

I övrigt kommer han inte att sakna skolbyggnaden eftersom skolan är sliten och inomhusluften tidvis är tung att andas.

Holappa tror att det kan bli lite knepigt att hitta rätt klassrum i den nya skolan den första tiden, men att elever vänjer sig snabbt vid omställningen.

Pojke framför en tavla med en grön drake.
Tico Holappa vill ha gott om utrymme när han lagar mat. Pojke framför en tavla med en grön drake. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,tiko holappa

Skolans centrala läge har uppskattats av både elever och lärare, men Holappa ser inget problem med att flytta till andra sidan ån.

- Hela centrum håller på att flytta; det finns inte så mycket här. Busshållplatsen är visserligen här, men det finns en nära vår nya skola så det borde inte vara något problem, säger Holappa.

Däremot skulle hans klasskamrat Jonas Lindfors kunna tänka sig att fortsätta i skolhuset på Lundagatan en tid till.

- Jag skulle vilja gå här det här året till slut och inte behöva flytta mitt i skolåret, säger Lindfors.

Han kommer att sakna de gamla skolbyggnaderna, klassrummen och miljön. Lindfors uppskattar Strömborgska skolan eftersom gemenskapen är god och alla är trevliga.

Tre flickor poserar framför en vägg med färggrann målning.
Malin, Matilda och Anna skulle hellre se att hög- och lågstadierna låg i skilda skolor. Tre flickor poserar framför en vägg med färggrann målning. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,matilda

Sjundeklassarna Malin, Matilda och Anna har en klar uppfattning för vem en högstadieskola är till för.

- Att här inte finns sådana där små barn, som går i ettan till sexan, säger Anna.

För Matilda har kompisarna betytt allra mest under höstterminen och det centrala läget som också uppskattas av klasskamraten Malin.

- Nå att skolan är i stan så har man kort väg till allt. Och att här är äldre barn och inte småttingar, säger Malin.

Malin har också uppskattat huslig ekonomi med det stora undervisningsköket och matsalen i den grå byggnaden bredvid huvudbyggnaden..

- Ämnet är också kiva, men där blir hussasalen mindre än här. Min favoriträtt som vi har lagat har säkert varit pizza, med skinka och ananas, säger Malin.

Nya Strömborgska skolan i Näse kommer däremot att orsaka längre väg till Malins hobbyer dans och simning.

Krukväxter i en korridor.
Krukväxterna väntar på nya rum och fönster i Näse. Krukväxter i en korridor. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,krukväxter,strömborgska skolan i borgå

I lärarrummet är personalen samstämmig om att skolbyggnaden har levt sitt liv och att det är dags att flytta till en ny skolbyggnad.

De är lite sura på staden som inte har skött om skolhuset på bästa möjliga sätt utan låtit det förfalla.

Fastän flytten inte kommer som en överraskning utan har varit aktuell redan i flera år, väcker den blandade känslor bland lärarna.

- Det är lite vemodigt. Jag har varit här sen 1984 och gjort allt möjligt. Man har många trevliga gamla minnen kvar. Men å andra sidan har det inte gjorts någonting åt huset, så själva skolan är riktigt slut. Visst är det trevligt att få nya lokaler, inte är det fråga om det, säger musiklärare Rolf Danielsson.

På frågan om det är något han vill ta med sig till den nya skolan tangeras än en gång den fina stämningen som råder mellan väggarna.

Skäggig man med ytterrocken på.
Rolf Danielsson har varit lärare i Strömborgska skolan i 35 år. Skäggig man med ytterrocken på. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,rolf danielsson

- Vi har talat om Ströhöanda i många många år och jag skulle hoppas att den där Ströhöandan förstås skulle finnas i den nya skolan sen. Men det är klart att det inte har med väggarna att göra, utan människorna.

Danielsson ser framför sig något av ett kaos i december och januari när skolan flyttar ut och ska installera i det nya huset. Men han tror att andan återfinner sig när dammet har lagt sig.

Vi har talat om Ströhöandan i många år och jag skulle hoppas att den förstås finns i den nya skolan― Rolf Danielsson, musiklärare

Milla Lökström, lärare i finska och livsåskådning, känner sig lite rosslig i halsen efter att tillbringat dagen med att tömma bokhyllor och packa ner saker i flyttlådor.

- Jag ser fram emot att få flytta till ett nytt hus. Det här har kommit till sin ände. Men det har varit en superplats att jobba på. Här är jättetrevliga arbetskolleger och elever. Huset har sin charm, men nu är det slutslitet, säger Lökström.

Milla Lökström är övertygad om att den karakteristiska och kanske mytomspunna andan följer med personalen till nya Strömborgska skolan.

Pojkar kastar böcker i en container.
Containern fylldes snabbt med böcker, bråte och textiler. Pojkar kastar böcker i en container. Bild: Yle / Leo Gammals Borgå,skolor,flyttning,skolelever,högstadium,grundskolans högstadium,Container,strömborgska skolan i borgå