Hoppa till huvudinnehåll

Partier reagerar mot färre tågstopp i Bennäs – uppmanar till medborgaraktivism

Jacob Storbjörk står framför stationshuset vid Bennäs tågstation i Pedersöre
Jacob Storbjörk påpekar att tågstationen renoverats för stora belopp vilket gör VR:s beslut obegriplig. Jacob Storbjörk står framför stationshuset vid Bennäs tågstation i Pedersöre Bild: Yle/Sofi Nordmyr storbjörk

Det är oacceptabelt att tågturer till och från Bennäs dras in. Det anser SFP och SDP som nu uppmanar invånare och kommuner att aktivera sig mot indragningarna.

Från och med söndag stannar eftermiddagståget som går klockan 16.24 från Helsingfors inte längre i Bennäs. Även eftermiddagsturen från Bennäs försvinner i och med de nya tidtabellerna.

- Detta kan inte accepteras. Det är helt galet att VR nedprioriterar en välmående region som är i behov av goda tågförbindelser, säger Jacob Storbjörk (SDP).

– Det finns ingen logik i VR:s beslut att dra in tågturen från Bennäs, säger Martin Norrgård som är kretsordförande för SFP i Österbotten.

Porträtt Martin Norrgård
Martin Norrgård. Porträtt Martin Norrgård Bild: Yle/Sofi Nordmyr Martin Norrgård,norrgård

Går emot klimatmålen

Storbjörk påpekar att tågstationen renoverats för stora belopp vilket gör VR:s beslut obegriplig.

- Det går också emot landets klimatmål då ytterligare försämringar av tågförbindelserna leder till mera bilåkande och att folk väljer flyget i stället, säger Storbjörk.

SDP:s kretsordförande Anna Caldén uppmuntrar till medborgaraktivism.

- Kontakta VR:s kundtjänst och berätta hur du och din familj påverkas av VR:s indragna tågturer. Vi behöver jobba på många olika plan för att bevara statusen för Bennäs tågstation, säger kretsordförande Anna Caldén.

Samma scenario för tre år sedan

Martin Norrgård säger att det inte är hållbart att vartannat år diskutera samma fråga. Senast år 2016 fick Bennäsresenärerna kämpa för att få flera tågturer till och från Bennäs.

VR valde då slutligen att tänka om inte minst tack vare all den feedback de fick av kunder genom deras webbsidor säger Storbjörk.

-Vi kan lyckas igen. Vi får inte ge upp.

SFP kontaktar de österbottniska kommunerna

SFP i Österbotten anser att VR borde sätta in fler – och inte färre – turer till och från norra Österbotten.

- Vi kommer att vara i kontakt med kommunerna i norra Österbotten och uppmana dem att ta ställning och kräva smidiga tågförbindelser till norra Österbotten, säger Norrgård.