Hoppa till huvudinnehåll

Pernå kyrkoby skola i Lovisa dras in – föräldrar är förbannade och vänder sig till domstol

Pernå Kyrkoby skola
Pernå kyrkoby skola. Bilden är tagen i september 2019. Pernå Kyrkoby skola Bild: Mathias Gustafsson / YLE grundskolan,lovisa

Pernå kyrkoby skola i Lovisa bevaras inte. Det blev klart på Lovisafullmäktiges budgetmöte på onsdag kväll. Föräldrar anser att berörda inte hördes på ett korrekt sätt innan beslutet och går vidare med ärendet.

- Jag är fruktansvärt besviken på beslutsfattarna. Ett problem under processen har varit att man aldrig har gjort en utredning om vilka följder indragningen skulle ha för barnen och föräldrarna, anser Daniel Thomasson från Pernå i Lovisa.

Thomassons barn går i Pernå kyrkoby skola, som är en skola för årskurserna 0-6. Skolan har omkring 30 elever. I byn finns också Lekgården, som är ett av de daghem som ska läggas ned.

"Väldigt svårt att förstå hur de tänker"

Lovisafullmäktige beslöt med rösterna 22-13 att inte bevilja anslag i budgeten för nästa år för Pernå kyrkoby skolas del. Det blev inte heller några pengar för Lekgården.

Skilda beslut om indragningarna ska ännu fattas av beslutsfattarna, men i praktiken är det klart att de skolor och daghem som inte fick budgetmedel dras in.

- Det är väldigt svårt att förstå hur de tänker. De har inga ordentliga uträkningar på hur barnen ska rymmas in i en skola med alldeles för små klassrum.

Det är nya Forsby skola som närmast är aktuell för eleverna från Pernå kyrkoby skola.

Flicka håller i skylt med bild på skola
Ellen Thomasson demonstrerade för att bevara Pernå kyrkoby skola före onsdagens fullmäktigemöte. Flicka håller i skylt med bild på skola Bild: Yle/Helena von Alfthan grundskolan,Ellen Thomasson

"Är stadsdirektören inkompetent?"

Föräldrarna har redan bestämt att de går vidare med ärendet. De tänker vända sig till Helsingfors förvaltningsdomstol, berättar Daniel Thomasson. Föräldrarna anser att det handlar om ett lagvidrigt beslut.

- Vi anser att barnen och föräldrarna inte har hörts, och en process ska gå till så att de berörda hörs innan ett beslut fattas.

Thomasson är väldigt besviken på Lovisa stads agerande.

- Är det fel på tjänstemannanivå eller är stadsdirektören inkompetent för sin uppgift, när man gör så här?

Pernå kyrkoby skola har varit nedläggningshotad tidigare. Daniel Thomasson kämpade för ett år sedan för förskolans existens, och då lyckades man bevara den.

- Det känns väldigt illa att allt försvinner i vårt gamla kommuncentrum. Om skolan stänger har vi bara biblioteket kvar, och troligtvis kör man ner det till följande.

"Hur barnvänlig är staden?"

Daniel Thomasson påpekar att elevprognoserna pekar neråt för en del skolor i centrum.

- Nu vill man tydligen fylla skolorna i centrum och stänga skolorna i periferin, och köra runt eleverna i halva kommunen.

Han frågar sig om man ska hyra baracker för att alla elever ska rymmas. Skolresorna oroar honom också, eftersom det kan bli långa dagar för eleverna.

- Åtminstone de elever från kyrkbyn som nu går i skola i Forsby på finska sidan måste ibland vänta en timme på bussen. Man fattar beslut för att pengarna är slut utan att fundera på vad kalaset kostar i slutändan.

Daniel Thomasson berättar också att han har varit i kontakt med en specialist på Unicef, som enligt Thomasson blev chockad över de beslut som nu fattas i staden.

- Lovisa går ju in för att vara en av Unicefs barnvänliga kommuner från 2020. Men staden har inte berättat för organisationen vad som pågår i Lovisa för tillfället.

Läs också