Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö om att göra tjänstemän till måltavla: ''Det här är allvarligt''

Sauli Niinistö står framför en mikrofon.
Arkivbild på president Sauli Niinistö. Sauli Niinistö står framför en mikrofon. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö

President Sauli Niinistö tar i ett Twittermeddelande ställning till fenomenet där tjänstemän görs till måltavla.

– Det här är allvarligt. Det får inte vara så att sådana människor som jobbar med att betjäna och skydda folket själva faller offer för trakasserier, skriver Niinistö på Twitter.

I samband med tweeten delar han Utrikesministeriets Europainformatör Ville Cantells Twitterinlägg där Cantell kommenterar Yles program A-studios artikel (på finska) om trakasserier riktade mot tjänstemän.

Ur en enkät utskickad av A-studio framgår det att speciellt poliser, åklagare och domare faller offer för trakasserier på grund av sina jobb. Också sådana tjänstemän som arbetar med migrationsfrågor och rovdjur trakasseras och görs till måltavlor.

Att göra någon till måltavla handlar alltså om att uppmana eller hetsa ett flertal människor till att ge sig på en viss person på olika sätt. Det kan vara fråga om att skicka hatmeddelanden eller att sprida ogrundade eller privata uppgifter offentligt.

Niinistö oroad över diskussionsklimatet

Presidenten har också tidigare tagit ställning till fenomenet. Årets bal på Slottet hade temat kunskap och samhällsdebatt. Niinistö motiverade temat med att det i dag är lättare än någonsin att komma över information, men att det också blivit vanligare med halvsanningar och lögner.

– Ifall det är den riktningen vi väljer att gå i, kommer det att bli besvärligt för oss alla att leva här. Det mest oroväckande är ändå det förolämpande sättet att diskutera på: att ge sig på enskilda individer. Det är en smärtsam sits för den som blir utsatt, konstaterade presidenten i mars.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Tasavallan presidentti Niinistö paheksui Twitterissä virkamiehiin kohdistuvaa maalittamista: "Tämä on vakava asia" skriven av Riikka Kajander.

Läs också