Hoppa till huvudinnehåll

Rusning på Borgå hälsocentral - förkylningar slog till mot personal och patienter samtidigt

Närbild på en man som snyter sig i en vit pappersnäsduk.
Förkylningssäsongen är här. Arkivbild. Närbild på en man som snyter sig i en vit pappersnäsduk. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Förkylning,förkylning,snuva,nysning,Nysning,influensa,influensavacciner,Influensamedicin,Snuva,snuva

Under den senaste veckan har kunderna som ringt hälsocentralens telefontjänst ofta fått vänta länge på att någon ringer tillbaka.

Det beror på att många anställda har varit sjuka, samtidigt som kundernas efterfrågan på tjänster har varit stor.

- Influensavågen har inte kommit än, men förkylningar och magsjuka är vanliga vid den här tiden på året, säger avdelningsskötare Jaana Pietiläinen.

I en del fall har personer som ringt telefontjänsten på morgonen fått svar först på eftermiddagen eller nästa morgon. Personalen har inte haft möjlighet att ringa tillbaka tidigare.

Vi gör vårt bästa för att vårda alla patienter― Avdelningsskötare Jaana Pietiläinen

Akutmottagningen har fungerat normalt. De som har behövt brådskande vård har fått hjälp, men för en del kunder har väntetiden blivit lång.

- Jag hoppas att vi skulle vara friskare nästa vecka, men det är förstås svårt att förutspå, säger avdelningsskötare Jaana Pietiläinen.

Svårt hitta inhoppare

Skötarna som är på jobb gör så gott de kan för att räcka till.

- Vi gör vårt bästa för att vårda alla patienter, både via telefon och på akutmottagningen, säger Pietiläinen.

läkare går i korridor.
Det är svårt att hitta inhoppare som har tillräcklig erfarenhet för att klara det utmanande jobbet på akutmottagningen. läkare går i korridor. Bild: Yle/Mikael Kokkola hälsocentraler,näse hälsovårdscentral

Det har varit svårt att hitta inhoppare på kort varsel eftersom många redan är på jobb med längre kontrakt eller har andra jobb de inte kan lämna. Det går inte heller att ringa in vem som helst.

- Akutmottagningen är en krävande arbetsmiljö så inhopparna måste få en ordentlig introduktion. Vi behöver inhoppare som har tidigare erfarenhet av jobbet, säger avdelningsskötare Jaana Pietiläinen.

Egenvård

Om ett ärende inte behöver skötas samma dag lönar det sig att försöka på nytt en annan dag eller vid en annan tidpunkt.

I akuta fall kan man uppsöka akutmottagningen i Näse utan tidsbeställning från måndag till torsdag fram till klockan 17 och fredagar fram till klockan 16.

Jourhjälp är en telefontjänst som ger hälsorådgivning dygnet runt på numret 116 117.

Det går också att använda webbtjänsten Omaolo, där du kan utvärdera dina symtom och få råd om vad du ska göra.

Också Terveyskirjasto på webben (på finska) hjälper dig att bedöma situationen och ger anvisningar för egenvård.

Läs också