Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland utvisar två tyska diplomater – mord på georgier i Berlin bakom bråket

Rysslands ambassad i Berlin.
Tyskland utvisade den 4 december två diplomater från Rysslands ambassad i Berlin (på bilden). Nu ger Ryssland tillbaka och utvisar två tyska diplomater från Moskva. Rysslands ambassad i Berlin. Bild: FELIPE TRUEBA Ryssland,ambassad,Berlin,Tyskland

Ryssland utvisar två tyska diplomater från Tysklands ambassad i Moskva. Utvisningen är det senaste draget i den diplomatiska konflikt mellan länderna som pågått sedan en georgisk man mördades i en park i Berlin i augusti.

Diplomaterna måste lämna Ryssland inom sju dagar, uppger Rysslands utrikesministerium. Samtidigt säger Kreml att man hoppas att utvisningen inte kommer att påverka förhållandet till Tyskland.

– De här åtgärderna var ofrånkomliga efter att två av våra diplomater utvisades från Tyskland. Vi tror att Berlins beslut är ogrundat och det är därför vi var tvungna att ta till motåtgärder, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Mord på georgier i Berlin i bakgrunden

Utvisningen är en reaktion på att Tyskland förra veckan utvisade två Ryska diplomater.

Den diplomatiska tvisten handlar i grunden om mordet på en georgisk medborgare i en park i Berlin i augusti.

Georgierna uppges vara en tidigare tjetjensk kommendör som stridit på antiryska separatisters sida i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Experter undersöker en brottsplatsen i Berlin efter ett mord 23.8.2019
Den georgiske mannen sköts två gånger i huvudet i en park i Berlins centrum då han var på väg till en moské. Experter undersöker en brottsplatsen i Berlin efter ett mord 23.8.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Kleiner Tiergarten,Berlin,Tyskland,mord,Ryssland,Tjetjenien

Tyskland misstänker att mordet beställdes från Ryssland, möjligen från Tjetjenien.

Tysklands utrikesministerium har meddelat att utvisningen av ryska diplomater berodde på att Ryssland vägrat samarbeta med mordutredningen.

Tyskland: Oberättigad utvisning

Tyskland har beklagat utvisningen.

I ett uttalande kallar det tyska utrikiesministeriet utvinsingen av diplomater för felaktig och oberättigad.

Källor: Reuters, Tass

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes