Hoppa till huvudinnehåll

Sanna Marin hoppas på kompromiss i klimatfrågan vid toppmötet i Bryssel - finländska journalister ville fråga statsministern om al-Hol men blev avvisade

Sanna Marin samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid EU-toppmötet i Bryssel.
Sanna Marin (t.v.) samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Sanna Marin samtalar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel vid EU-toppmötet i Bryssel. Bild: OLIVIER HOSLET Sanna Marin,Angela Merkel

Nyutnämnda statsministern Sanna Marin är i hetluften i dag då EU-ledarna samlas till toppmöte. Klimatfrågan, EU:s långtidsbudget och brexit kommer att dominera mötesagendan.

Bryssel

Det är ett stort medieuppbåd som väntar statsminister Sanna Marin i Bryssel.

Nyheten om världens yngsta statsminister har spridit sig runt världen. Alla verkar ha något att fråga den nya regeringschefen för EU:s ordförandeland.

Själv säger Marin att hon inte hunnit tänka så mycket på uppståndelsen i medierna.

- Jag har koncentrerat mig på att vi har mycket arbete att göra. Vi måste infria de förväntningar och löften som vi gett väljarna inför valet.

- Det finns mycket att göra och och därför måste vi blicka framåt och fokusera på sakfrågor.

Skärpta klimatmål splittrar EU-länderna

Frågan om EU:s långsiktiga klimatmål är den mest brännande frågan vid EU-ledarnas sammanträde.

En majoritet av medlemsländerna vill gå in för klimatneutralitet före år 2050. Men tre länder - Polen, Tjeckien och Ungern - spjärnar emot.

De kritiska länderna är beroende av fossila bränslen och efterlyser ekonomisk kompensation i gengäld mot att ställa sig bakom skärpta klimatåtgärder.

Marin anser att det är möjligt att enas om skärpta klimatmål under toppmötet.

- Jag tror och vill hoppas att man når samförstånd i dag.

- Vi måste föra mer och snabbare. Det handlar om framtiden för våra barn.

Finländska ordförandeskapet jobbar för klimatkompromiss

Klimatfrågan har hört till de främsta prioriteterna för Finlands roterande EU-ordförandeskap.

Förhoppningen är att EU-länderna ska kunna fatta ett enhälligt beslut om koldioxidneutralitet före utgången av året då Finland lämnar över EU-ordförandeskapet till Kroatien.

Igår, onsdag, stakade EU-kommissionen ut riktlinjer för ett ambitiöst klimatprogram - en europeisk grön giv - som ska garantera att de ambitiösa målsättningarna blir verklighet.

Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen säger att hon är beredd att rikta 100 miljarder till de regioner som är i störst behov av stöd för en grön omställning.

Det är ändå tillsvidare oklart varifrån pengarna ska tas och vart stöden ska riktas. Det här är heller inget som EU-ledarna kommer att besluta om vid toppmötet i dag.

Dragkamp om EU:s långtidsbudget

EU:s långtidsbudget för åren 2021-2027 är en annan viktig fråga vid dagens möte.

Finland har under sin ordförandeperiod utarbetat ett kompromissförslag där nivån på budgeten skulle ligga på 1,07 procent av BNI.

I reda pengar handlar det om 1 087 miljarder euro fördelat över sju år.

Budgetförslaget har fått kritik såväl av länder som anser att de åläggs att betala för mycket till budgeten och av länder som anser att de får ut för lite pengar ur budgeten.

Många medlemsländer hade också hoppats på ett modernare budgetförslag med mer satsningar på forskning och innovationer och mindre på jordbruk och regional sammanhållning.

Statsminister Marin tar ändå inte vid sig av kritiken.

- Att det kommer kritik från olika håll visar på att vi träffat rätt och att vi är närmar oss det kompromissförslag som säkert slutligen kommer att godkännas.

- Jag anser att Finlands förslag är balanserat, det tillgodoser de olika behoven inom olika områden och den blickar mot framtiden.

Klart är att budgetfrågan inte kommer att avgöras under Finlands ordförandeskap. Marin hoppas att EU-länderna ska kunna enas om långtidsbudgeten i februari nästa år.

Kommunikationschef avvisade fråga om al-Hol

Frågan om de finländska medborgarnas situation i al-Hol lägret har varit veckans inrikespolitiska samtalsämne.

Frågan är knepig för regeringen Marin som tillträdde i tisdags.

De finländska korrespondenterna i Bryssel ville fråga Marin när regeringen har för avsikt att fatta ett beslut om kvinnorna och barnen i lägret.

Frågan avvisades ändå av statsrådets kommunikationschef Anne Sjöholm.

- Ursäkta, nu talar vi endast om det här mötet, har du frågor om det avbröt Sjöholm Kauppalehtis korrespondent Soili Semkina som ville ställa en fråga om al-Hol.

Senare gick Marin ut med en ursäkt på twitter. Hon skriver att hon beklagar att kommunikationschefens tvära ("jyrkkä") agerande i frågan som berodde på en stram tidtabell.

Hoppa över Twitterpostning

Hur går det i det brittiska valet

Kvällens stora spänningsmoment i Bryssel blir hur det går i det brittiska valet.

Boris Johnson har lovat att föra ut Storbritannien ur EU den 31 januari om de konservativa får enkel majoritet i parlamentet och valresultatet är således av avgörande betydelse för brexitprocessen.

Ledarna för de återstående 27 medlemsländerna diskuterar brexit och den framtida relationen med EU på fredag då valresultatet i Storbritannien klarnat.

Kl: 19:09 Artikeln har bearbetats i sin helhet.
Kl: 20:20 Rubriken har uppdaterats och artikeln har kompletterats med Sanna Marins ursäkt på twitter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes