Hoppa till huvudinnehåll

Tågstationen i Sjundeå behöver förbättras - målet är att fjärrtågen ska kunna stanna där

En tågstation i sjundeå.
Perrongen i Sjundeå behöver förbättras. En tågstation i sjundeå. Bild: Yle/Linus Westerlund Västnyland,Sjundeå,vinter,Station,järnvägsstationer,bostadshus,tågstation

Sjundeå kommun och trafikledsverket Väylä börjar samarbeta för att utveckla järnvägsstationens område vid Sjundeå station.

Kommunen och Väylä har preliminärt kommit överens om att göra upp en utvecklingsplan för området. De ska träffas i februari för att diskutera frågan vidare.

Det handlar bland annat om att förbättra perrongen och göra den säkrare och trivsammare samt att justera både höjden och längden, uppger Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa.

Förhållandena för matartrafiken behöver förbättras. Eventuellt ska också möjligheten för tåg att stå på stationsområdet över natten utredas.

Vill göra det möjligt för fjärrtågen att stanna

Enligt Isotupa strävar de också efter att förbättra möjligheterna för att fjärrtågen skulle kunna stanna i Sjundeå.

Sjundeå är den sista stationen för Helsingforsregionens trafiks (HRT) tåg på kustbanan.

Nu måste Sjundeåborna ta sig österut med lokaltåget till Alberga i Esbo för att sedan kunna ta fjärrtåget västerut mot Åbo.

Frågan om att förbättra stationsområdet i Sjundeå lyftes upp på ett invånarmöte förra veckan. Under mötet diskuterades planerna på att förbättra stabiliteten på kustbanan väster om Sjundeå centrum.