Hoppa till huvudinnehåll

Taktiskt röstande, brexit och den minst motbjudande partiledaren – så här tänker britterna då de går till parlamentsval

Boris Johnson och Jeremy Corbyn står på en scen vid varsitt bord under en debatt i Tonight's live.
Boris Johnson och Jeremy Corbyn i en debatt i Tonight's live den 19 november. Boris Johnson och Jeremy Corbyn står på en scen vid varsitt bord under en debatt i Tonight's live. Bild: /All Over Press London,Storbritannien,Brexit,val,parlamentsval,britter,Jeremy Corbyn,Boris Johnson,Valdebatt,Tonight's live

För många britter som inte vill se en fortsatt Tory-regering gäller taktikröstande. Många är villiga att kompromissa för att Boris Johnson inte ska få en majoritet bakom sig. Men eftersom också Labours Jeremy Corbyn är mycket illa omtyckt har även Johnsons taktikröstande motståndare ett svårt val framför sig på torsdag.

Kvällen före valdagen är det svårt att hitta väljare i Londons Westminster som är riktigt nöjda med sina alternativ.

I det långvariga Labour-fästet finns få av Tories inbitna anhängare, men inte heller lika många säkra Labour-väljare som tidigare.

Många har inte valt parti ännu, andra har gjort det motvilligt för att försöka se till att Tories får en så tuff match som möjligt i valet trots att de leder stort i mätningarna.

- Jag röstar taktiskt, jag röstar på Labour, säger Colin Hatfield från London.

Hatfield säger att han vill tro att valresultatet inte är avgjort trots Tories ledning.

Colin Hatfield ler mot kameran på en gata i London.
Colin Hatfield tror att britterna kommer att taktikrösta i högre grad än tidigare. Colin Hatfield ler mot kameran på en gata i London. Bild: Yle/Viktor Heikel London,Storbritannien,Brexit,val,parlamentsval,väljare,britter,Colin Hatfield

Hur många procent av rösterna ett parti får ger inte alltid lika stor utdelning i parlamentsplatser i ett system som det brittiska.

Platserna i parlamentet fördelas inte proportionerligt, utan enbart till vinnarna i varje valdistrikt.

- Jag tror att folk nog taktikröstar mer än förr och vi vet att det då är speciellt svårt att översätta mätningarnas resultat till segrar i valdistrikt.

- Då röstar jag hellre på tvåan än det parti som kommer tre med milsvid marginal, säger Hatfield som menar att Liberaldemokraterna kanske egentligen i dag är partiet för honom.

Hans röst går ändå till Labour för att Labour-kandidaten i hans valdistrikt har bättre chanser att slå Tory-kandidaten, speciellt om taktikröstandet blir så utbrett som många tror.

Brexit och klimatet

Också Mattie och Lottie vill se Tories utan majoritet efter valet. Båda har sina egna orsaker vid sidan om det delade motståndet till brexit.

- Jag skulle aldrig kunna tänka mig att rösta på Tories, säger Mattie.

- Jag är från Nordirland och Tories glömde helt bort oss och våra åsikter när de förhandlade om brexit. Labour hade åtminstone en plan för brexit och irländska gränsfrågan, Tories brydde sig inte alls, säger Mattie.

Lottie och Mattie står bredvid varandra och ler vid en vägkorsning i London.
Brexit och klimatfrågor spelar in då Lottie och Mattie väljer parti. Lottie och Mattie står bredvid varandra och ler vid en vägkorsning i London. Bild: Yle/Viktor Heikel London,Storbritannien,Brexit,val,parlamentsval,väljare,britter,Lottie,Mattie

Han väljer Labour istället för ett Nordirländskt parti av taktiska orsaker.

Lottie har förutom brexit också klimatet som orsak att rösta mot Tories.

- Det faktum att de inte ens dök upp för klimatdebatten är en stor fråga för mig, säger Lottie och syftar på att Boris Johnson valde att inte delta i Channel fours klimatdebatt för partiledarna.

Impopulära ledare för stora partierna

Lottie har ändå den ovanliga situationen att hon inte tvingas taktikrösta.

I hennes valdistrikt förs kampen mellan Labour och Liberaldemokraterna så valet handlar för henne mycket om vilken partiledare som är minst motbjudande.

Då tror Lottie att det troligen är Liberaldemokraternas Jo Swinson som drar det längsta strået trots att hon politiskt känner sig närmare Labour.

- Jag gillar egentligen inte riktigt någondera av dem, Johnson eller Corbyn. Jag gillar en del förslag från både Liberalerna och Labour, men gillar inte alls Corbyn, Labours ledare.

För Hilka från London har frågan om partiledarna varit helt avgörande.

- Jag röstar på Liberaldemokraterna, på Jo, säger hon om partiledaren Jo Swinson.

Hilka tittar in i kameran och småler.
Hilka ogillar både Labours och Tories ledare och väljer därför att rösta på Liberaldemokraterna. Hilka tittar in i kameran och småler. Bild: Yle/Viktor Heikel London,Storbritannien,Brexit,val,parlamentsval,väljare,britter,Hilka

Hilka säger att hennes val har avgjorts av att två saker, brexit och att hon precis som många andra britter starkt ogillar både Labours och Tories ledare.

- Till 100 procent. Det man läser i nyheterna om dem är inte bra. Corbyns planer och löften är orealistiska och Boris sätt att tala om kvinnor och människor i allmänhet kan jag inte vara med på, säger Hilka.

Labours Jeremy Corbyn är bland de minst populära oppositionsledarna på årtionden.

Både inom och utanför partiet spekuleras det att han är en av de stora orsakerna till att partiet inte har lyckats vinna mer på premiärministern Johnsons impopularitet.

Många beskriver valet som ett mellan pest och kolera.

- De är båda endimensionella, säger Colin Hatfield.

- Det är synd om oss som har så dåliga politiker på ledande platser vid en så avgörande tidpunkt.

Tories stöd rubbas inte

Men trots att Johnson själv är impopulär och illa omtyckt bland en stor del av befolkningen verkar det inte ha rubbat på Tories stöd.

Johnson har visserligen gjort bort sig flera gånger under kampanjens sista dagar, framförallt genom att göra sitt yttersta för att undvika intervjuer och utfrågningar.

Han valde som enda partiledare att inte utsätta sig för BBC:s Andrew Niels intervjuer och anklagades för att vara feg av oppositionen.

Men Tory-anhängare verkar inte bry sig om tabbarna eller det undvikande beteendet.

- Båda ledarna har nog utrymme för förbättring. Men jag kan nog lugnt säga att jag inte är entusiastisk när det gäller Jeremy Corbyn, säger Jack från London.

Jack står på en gata framför en julgran och tittar in i kameran.
Jack tar inte politikernas löften på så stort allvar. Jack står på en gata framför en julgran och tittar in i kameran. Bild: Yle/Viktor Heikel London,Storbritannien,Brexit,val,parlamentsval,väljare,britter,Jack

Jack säger att han tänker rösta på Tories och upprepar det som har blivit partiets standardsvar på anklagelser om att Johnson försöker undvika att ställas mot väggen med sina vallöften och påståenden.

- Jag tror inte att den sortens intervjuer är speciellt bra för att få fram vad partierna vill göra, för intervjuaren kan sätta agendan och avbryta och göra budskapet luddigt, säger Jack.

Ingen tror på löftena

- Men sen är inte politiker heller så bra på att ge raka svar då det gäller deras löften, tillägger Jack.

På frågan om han tror på politikernas löften är svaret nej.

- De är nog mera riktgivande än entydiga, säger han.

Inte heller Mattie och Lottie tror på löftena från varken Labour eller Tories.

- Nej, nej! Labour lovar allt åt alla, men det är helt klart att det inte finns pengar för alla löften, säger Mattie.

- Och Tories lovar än det ena och än det andra om brexit, trots att vi redan vet att det inte stämmer, säger Lottie.

För få frågor

Ingen som Svenska Yle talar med i London är heller speciellt nöjd med valkampanjerna och vilka frågor partierna har lyft fram.

- Det talas om pengar för det här och det där, men där bakom hörnet ligger fem hemlösa på gatan och det är ingen som har en plan för det problemet, säger Mattie.

- Hemlöshet är ett massivt problem i det här landet. Och ingen har en plan för det, verkar det som. Utbildningen är ett annat massivt problem, utan tillräckliga resurser. Äldrevården är en annan sådan fråga, säger Colin Hatfield.

- Det är klart att det är bra att det talas som sjukvården och brexit. Men det finns en massa frågor som inte får något utrymme i den här kampanjen.

Läs också