Hoppa till huvudinnehåll

Två OS-medaljörer och en tidigare orienterare kan börja packa väskorna – olympiska kommittén nominerade sju idrottare till Tokyo

Satu Mäkelä-Nummela med OS-guldet 2008.
Satu Mäkelä-Nummela drömmer om en ny medalj i sitt fjärde OS. Satu Mäkelä-Nummela med OS-guldet 2008. Bild: All Over Press Satu Mäkelä-Nummela

OS i Tokyo närmar sig med stormsteg och i dag fick sju idrottare en tidig julklapp av den olympiska kommittén. ”Alla som nu blev valda har chanser att nå framgång”, säger toppidrottschefen Mika Lehtimäki.

Olympiska kommitténs toppidrottsenhet pantade inte med sina beslut och meddelade i dag att trapskytten Satu Mäkelä-Nummela, brädseglaren Tuuli Petäjä-Sirén, Laser Standard-seglarenKaarle Tapper, cyklisten Lotta Henttala, simmaren Matti Mattsson, gångaren Veli-Matti Partanen och hinderlöparen Topi Raitanen är klara för OS.

– Med dessa tidiga val vill vi stöda våra idrottare så att de kan fokusera maximalt på sina OS-förberedelser, säger toppidrottschefen Mika Lehtimäki i ett pressutskick och fortsätter.

– Det handlar om sju fina idrottare som tillhör den internationella toppen i sina respektive grenar. Alla som nu blev valda har chanser att nå framgång i Tokyo.

”OS-platsen en fin julklapp”

Trapskytten Satu Mäkelä-Nummela kan börja förbereda sig för sitt fjärde OS-äventyr. Fullträffen kom 2008 då hon vann guld i Peking. I London 2012 slutade hon på en sjunde plats och i Rio de Janeiro blev det en tionde placering.

Mäkelä-Nummela fixade en nationsplats för Finland i samband med världscupdeltävlingen i Lahtis i augusti.

– OS-platsen är en fin julklapp. Visst är det en lättnad då jag inte behöver fundera på det alltför mycket, säger Mäkelä-Nummela som varit nöjd med sin säsong.

Nu väntar intensiva förberedelser på 49-åringen.

– Före nyår åker jag till Kanarieöarna på läger och sen väntar världscupdeltävlingar i Marocko och Qatar.
Av de sju namnen som presenterades har även brädseglaren Tuuli Petäjä-Sirén en OS-medalj i prisskåpet då hon vann silver i London 2012.

Raitanens OS-dröm i uppfyllelse

Av truppens två friidrottare har Veli-Matti Partanen OS-erfarenhet från tidigare. Gångaren var med 2016 i Rio de Janeiro, men var tvungen att avbryta, precis som han gjorde i VM i Doha och i EM i Berlin.

Hinderlöparen Topi Raitanen får däremot göra OS-debut i den japanska huvudstaden.

– Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Nomineringen är ett bevis på att jag gjort rätt saker och utvecklats, säger Topi Raitanen efter att han fått den goda nyheten.

– Fram till 2016 var orientering min huvudgren och efter det har vi gjort ett målmedvetet arbete med min tränare Janne Ukonmaanaho och min manager Erkki Alaja.

Raitanen klarade OS-kvalgränsen förra sommaren då han löpte 3000 meter hinder på 8.21,47 i Åbo.

23-åringen vill hinna med 90 lägerdagar på hög höjd före avfärden mot Tokyo. Han kommer att träna i Sydafrika under vintern, i USA under våren och före OS i Schweiz.

Olympiska spelen i Tokyo arrangeras mellan den 24 juli och 9 augusti. Sista dagen att anmäla idrottare till OS är den 6 juli.