Hoppa till huvudinnehåll

Vera Stolt har haft tävlingspaus och satsat på finslipning inför helgens FM i konståkning: "Vem vill inte vinna FM-guld?"

Vera Stolt
"Vem vill inte vinna FM-guld?" säger Vera Stolt, som ändå inte vill fundera för mycket på möjliga placeringar i förväg. Vera Stolt Bild: Yle/ Fredrika Sundén Porvoon Taitoluistelijat,porträtt,Konståkare,Vera Stolt

17-åriga Vera Stolt är en framgångsrik Borgåkonståkare sedan flera år tillbaka. På veckoslutet tävlar hon i FM i Vanda.

Jag träffar Vera Stolt på Borgå gymnasiums innergård halv nio på torsdagsmorgonen.

Skoldagen har börjat klockan 8.15 så hon borde egentligen ha lektion just nu – men hon tar sig tid att prata med mig en liten stund.

Ofta tränar hon på morgonen innan skolan börjar men inte i dag.

Skolgården är öde, med undantag för en flock skriande kajor som flyger ovanför våra huvuden, och dagen börjar småningom ljusna.

Stolt är konståkare, och ska tävla i seniorklassen i FM i Vanda på veckoslutet. Hon representerar föreningen Porvoon Taitoluistelijat och har varit framgångsrik konståkare redan i flera år.

Vera Stolt har haft tävlingspaus den senaste månaden.

– Jag har tränat som vanligt men inte haft tävlingar. Jag har kunnat fokusera mer på programmen och hoppen och har finslipat allting, säger Stolt.

Vera Stolt
Stolt tränar ofta både före och efter skoldagen. Vera Stolt Bild: Yle/ Fredrika Sundén Vera Stolt,Porvoon Taitoluistelijat,porträtt,Konståkare

Säsongen började på allvar redan i augusti, då Stolt deltog i en träff med konståkningslandslaget där hon också är med. Tre veckor efter den träffen körde tävlingarna i gång.

Stolt går i Borgå gymnasium. Hon har ofta träningar både före och efter skoldagen.

– Jag tränar oftast mellan en och två timmar på morgonen. Sedan blir det ännu en timme träning på is och en timme på marken på kvällen.

Jag får ändå alltid energi från isen― Vera Stolt

Väckarklockan ringer alltså redan klockan 5:45 många morgnar. Innan det är dags att ge sig ut på isen gäller det dessutom att värma upp sig ordentligt.

Ibland kan det vara tungt att stiga upp då det är mörkt ute, konstaterar Stolt.

– Men jag får ändå alltid energi från isen.

Vill inte tänka för mycket på placeringar

Vera Stolt säger att hon inför en tävling inte brukar tänka så mycket på möjliga placeringar eller hur mycket poäng hon vill ha.

Konståkning är en spännande idrottsgren och hon förklarar att man aldrig riktigt vet hur poängen kommer att se ut.

– Det kan handla om små marginaler. Tänker man lite fel så kan hela programmet fara åt skogen. Jag försöker oftast tänka på helheten och se hur det känns under tävlingarna.

Trots allt siktar hon högt.

– Vem vill inte vinna FM-guld? Men man får se hur det går sedan.

Efter FM-tävlingarna i Vanda väntar en tävling i Slovenien i januari. I kikarsiktet finns också junior-EM och -VM, men om hon lyckas ta sig dit beror på hur bra poäng hon får i de kommande tävlingarna.

Idrottsakademin hjälper att kombinera idrott och skola

Utöver att Vera Stolt går i Borgå gymnasium så är hon också med i Idrottsakademin i Östra Nyland.

Idrottsakademin samarbetar med flera läroanstalter på andra stadiet i regionen. Den ska fungera som ett stöd för unga idrottare så att de kan sköta sin skolgång trots tajta träningsscheman och press från idrotten.

Stolt tycker att Idrottsakademin har gett henne ett bra stöd.

– Vi har morgonträningar på måndagar, onsdagar och fredagar. Då är den första lektionen i skolan mellan 8 och 9 så man får tid att träna.

Hon tycker också att det är bra att akademin till exempel erbjuder billigare fysioterapi och andra stödformer vid behov.

– Jag tycker det är bra. Och så får man också lite extra gymnasiekurser av det, säger hon.

Vera Stolt
Vera Stolt bakar och lagar mat för att koppla av. Vera Stolt Bild: Yle/ Fredrika Sundén Vera Stolt,Porvoon Taitoluistelijat,porträtt,Konståkare

Vera Stolt vill fortsätta satsa på konståkning också i framtiden och siktar på att ta sig så långt som möjligt inom grenen.

– Man vet ändå aldrig om man får hålla sig frisk, säger hon.

Ibland måste det ändå finnas tid för avkoppling. När Stolt har lite ledig tid så tycker hon om att sticka.

– Jag tycker också om att laga mat och att baka. Då slappnar jag av. Och jag tycker förstås om att vara ute och tillsammans med familjen, säger hon.

FM i konståkning äger rum i Vanda mellan den 14 och 15 december.

Läs också