Hoppa till huvudinnehåll

Att blanda en egen senap ger julbordet ett extra lyft – här två smakrika varianter från Strömsö

Bild på Pauls julsenap
Pauls julsenap med fänkålssmak Bild på Pauls julsenap Bild: Yle/Strömsö julklapp

Det kan vara svårt att köpa gå bort-presenter i juletid. Att göra själv och ge bort är alltid en hjärtlig och uppskattad julgåva. Senap är universellt och kan dessutom användas hela året.

Pauls ingefärssenap

Ingredienser, 1 burk

  • 1 dl senapsfrön- gula
  • 0.5 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 msk ättika
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk ingefärssaft- färsk

Gör så här:

  1. Mixa senapsfrön till fint pulver.
  2. Rosta fänkålsfröna snabbt i en panna
  3. Mortla de rostade fänkålsfröna och blanda med senapspulvret
  4. Riv ingefära och ta vara på saften
  5. Blanda ner vatten, ättika, socker och ingefärssaft.
  6. Lägg på tätslutande burk och låt dra så länge som möjligt.

Äppelsenap

Det här är en lite mildare senap med mycket syra och fräschör. Den passar bra som motvikt till julbordets söta inslag och påminner lite mera om en fransk senap.

Ingredienser, 1 burk

  • 60 g senapsfrön- gula och svarta
  • 1 dl vatten
  • 3 msk äppelmos
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 tsk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Koka senapsfrö i en deciliter vatten tills de börjar mjukna.
  2. Sila och mixa till slät kräm.
  3. Tillsätt äppelmos, cidervinäger, honung och mixa igen.
  4. Smaka av med salt.
  5. Montera med lite olja och förvara kallt i tätslutande burk.

Nyligen publicerat - Mat och dryck