Hoppa till huvudinnehåll

Brodera tändsticksaskar till jul

Att brodera på tändsticksaskar tar inte lång stund och blir en fin gåva att ge bort i jultider. Här hittar du två korsstygnsmönster till en liten och en stor ask.

Ett broderimönster och en broderad tändstickask
Ett mönster som är anpassat till en liten tändsticksask. Ett broderimönster och en broderad tändstickask Bild: Lee Esselström/Yle Tändstickor,Strömsö,broderi,Korsstygn

Du behöver:

 • små bitar broderiväv, jag använde aidaväv med 43 rutor på 10 cm
 • broderitrådar i olika färger, jag använde rött och grönt moulinégarn
 • en trubbig broderinål för korsstygn
 • lim
 • kartong i samma färg som din broderiväv
 • tändsticksask
Lee Esselström sitter vid ett bord med tända ljus och broderade tändsticksaskar
Lee Esselström. Lee Esselström sitter vid ett bord med tända ljus och broderade tändsticksaskar Bild: Elisabeth Morney /Yle Lee Esselström,Strömsö

Skriv ut Lees korsstygnsmönster till en stor tändsticksask eller Lees mönster till en liten tändsticksask eller rita ett eget om du inte har någon annan modell.

Gör så här:

 1. Klipp till en bit broderiväv som är ca 1 cm större än asken på alla sidor.
 2. Vik in de extra centimetrarna så att den vikta biten blir exakt lika stor som askens ovansida. Dra med nageln så att du får skarpa veck.
 3. Räkna rutorna och kontrollera att mönstret du valt passar. Väven på min stora ask har 28 x 48 rutor och väven till den lilla asken har 16 x 23 rutor.
 4. Brodera korsstygn enligt det mönster du valt. Jag delade moulinégarnet så att jag broderade med två trådar (moulinégarnet har totalt 6 trådar). Först broderade jag allt grönt och sedan de röda bären/prickarna.
 5. Om du syr stygnen åt samma håll ser det mer proffsigt ut
 6. Klipp till en kartongbit som är lika stor som askens ovansida.
 7. ett broderi limmat runt en kartongbit och en tändsticksask med lim på ovansidan.
  Sätt en kartongbit under broderiet och limma fast kanterna på baksidan. Sätt lim på tändsticksaskens ovansida. ett broderi limmat runt en kartongbit och en tändsticksask med lim på ovansidan. Bild: Lee Esselström/Yle Tändstickor,Strömsö,broderi
 8. Lägg kartongbiten bakom broderiet och vik kanterna över kartongen och limma fast dem på undersidan.
 9. Limma fast broderiet på tändsticksasken och låt torka under press. Du kan tex lägga asken med broderiet mot bordsskivan och lägga en bok ovanpå.
Ljus på ett fat och tre broderade tändstickaskar framför
Broderade tändsticksaskar är fina detaljer i inredningen. Ljus på ett fat och tre broderade tändstickaskar framför Bild: Lee Esselström/Yle Tändsticka,Strömsö,broderi,korsstygn