Hoppa till huvudinnehåll

EU-ledarna nådde urvattnad kompromiss om klimatneutralitet – Polen beviljas undantag vad tidtabellen beträffar

En kemikaliefabrik i Kina
EU-medlemsländerna kom överens om att EU ska vara koldioxidneutralt före år 2050. En kemikaliefabrik i Kina Bild: EPA/RYAN TONG factory

EU-länderna har enats om målet att bli klimatneutrala tills 2050.
Det här betyder att mängden koldioxid som släpps ut inom EU inte får överstiga mängden koldioxid som tas tillvara. Polens beslut om att kräva undantag vad tidtabellen beträffar kastar ändå en skugga över beslutet.

Bryssel

Det blev inte riktigt den kompromiss som många medlemsländer – bland dem EU-ordförandelandet Finland – hade hoppats på vad klimatfrågan beträffar.

Visserligen kom medlemsländerna överens om att EU ska vara koldioxidneutralt före år 2050. Men samtidigt beviljas Polen specialbehandling, det heter att landet ska få nå målen i sin egen takt.

Det var på förhand känt att tre länder – Ungern, Tjeckien och Polen – varit skeptiskt inställda till förslaget om skärpta klimatkrav.

Av dessa länder är det endast Polen som kräver undantag i förhållande till de övriga länderna. Polen är ett av EU:s största medlemsländer och starkt beroende av fossil energiproduktion.

von der Leyen visar förståelse för Polen

Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen har förståelse för Polens inställning.

– Jag kan helt och hållet acceptera att det är viktigt för Polen att ta en närmare titt på vårt förslag för vår fond för en rättvis övergång, sade von der Leyen.

Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen talar på presskonferens i Bryssel i december.
Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen är beredd att satsa hundra miljarder euro under en sjuårsperiod för att stöda länder som måste komma ikapp de andra EU-länderna när det gäller att minska utsläppen. Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen talar på presskonferens i Bryssel i december. Bild: AFP / Lehtikuva Europeiska unionen,klimatmöten,Europeiska kommissionen

– Vi erkänner att det handlar om en stor övergång för Polen och att landet behöver mer tid för att gå igenom detaljerna. Men det här kommer inte att ändra på kommissionens tidsram.

von der Leyen har sagt att hon är beredd att satsa hundra miljarder euro under en sjuårsperiod för att stöda länder som Polen som måste komma ikapp de andra EU-länderna. Detaljerna i programmet klarnar i början av nästa år.

Ordföranden för Europeiska rådet, Charles Michel, påminner om att klimatmedvetenheten inom EU ökat betydligt på en kort tid.

– I våras var det endast åtta länder som ville göra EU klimatneutralt. I somras var det 24 länder och nu har alla länder godkänt målet, sa Michel vid en presskonferens.

Finland avrundar sitt EU-ordförandeskap

Toppmötet avrundar Finlands period som EU:s roterande ordförandeland. I samband med toppmötet överlämnade Finland sitt förslag till långtidsbudget till Europeiska rådet.

Statsminister Sanna Marin (SDP) hoppas att man ska kunna enas om långtidsbudgeten i februari eller mars.

EU-ledarna beslöt också att förlänga sanktionerna mot Ryssland med ett halvt år.

Läs mera:

Så här ska EU bli koldioxidneutralt till 2050 – kommissionen listar 50 åtgärder för att stävja utsläppen

Knappt två veckor efter att ha utnämnts går EU-kommissionen ut med riktlinjer för hur man ska garantera att EU är utsläppsneutralt om trettio år.

Läs också