Hoppa till huvudinnehåll

Europaminister Tytti Tuppurainen om det brittiska valresultatet – Storbritannien ser ut att lämna unionen, EU är förberett

Närbild på Europaminister Tytti Tuppurainen.
Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP). Närbild på Europaminister Tytti Tuppurainen. Bild: Mathieu Cugnot / Isopix / AOP Tytti Tuppurainen

De konservativas valseger innebär att brexit ser allt mer sannolikt ut i början av nästa år. EU-ledarna som samlades i Bryssel i kväll börjar nu rikta blickarna mot tiden efter brexit.

Bryssel

Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) kommenterade det brittiska valet efter midnatt då vallokalsundersökningar publicerats.

– Just nu ser det ut som om de konservativa kommer att vinna valet, men naturligtvis måste vi vänta och se det slutliga resultatet.

– Men jag hoppas att vi ska få ett klart budskap från den brittiska regeringen om deras nästa steg hur man ska gå framåt.

Enligt Tuppurainen tyder allt mer på att brexit kommer att ske i slutet av januari.

– Det ser ut som att brexit är ännu (mer) sannolik, att det ska hända i framtiden och naturligtvis måste vi räkna med det.

Tuppurainen säger att EU är förberett på olika scenarier vad brexit beträffar. Hon säger att det är viktigt att föra en realistisk diskussion utgående från valresultatet.

– De brittiska konservativa har vunnit valet och Storbritannien ska träda ut ur unionen, så ser det ut just nu.

– Det är det följande steget vi ska ta tillsammans och vi är eniga EU27 tillsammans och enligt Michel Barnier ska vi förhandla den framtida relationen till Storbritannien.

Nu riktas blickarna mot förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien som sätter igång genast efter att brexit blivit av.

Om Storbritannien inte anhåller om tilläggstid för dessa förhandlingar har EU och Storbritannien endast elva månader på sig att enas om ett avtal. Tiden är mycket knapp, medger Tytti Tuppurainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes