Hoppa till huvudinnehåll

Ex-premiärminister Tebboune vald till Algeriets president – nya massdemonstrationer i huvudstaden

Algeriets president Tebboune vinkar till kameran. Till vänster flera fotografer.
Abdelmadjid Tebboune anländer till en debatt den 6 december 2019. Algeriets president Tebboune vinkar till kameran. Till vänster flera fotografer. Bild: STR/EPA Algeriet,Abdelmadjid Tebboune

På fredag blev det klart att den före detta premiärministern Abdelmadjid Tebboune har vunnit presidentvalet. Demonstranter anser att valet inte var rättvist och vägrar godkänna Tebboune som ny president.

Stora folkmassor samlades direkt på fredag kväll för att ta avstånd från Tebboune.

– Valet är manipulerat. Ert val angår inte oss och er president kommer inte att regera över oss, skanderade demonstranter i huvudstaden Algiers.

Demonstranterna har protesterat mot det politiska etablissemanget i nästan tio månader och lovar fortsätta med sina ansträngningar att montera ned de gamla maktstrukturerna.

– Tebboune är värre än Bouteflika. Han är känd som en av tjuvarna. Vi röstade inte och vi kommer inte att backa, säger den 31-åriga tjänstemannen Meriem.

Den nyvalde Abdelmadjid Tebboune var trogen den tidigare presidenten Abdelaziz Bouteflika, som proteströrelsen i landet lyckades tränga bort från posten.

Valdeltagandet i torsdagens val låg på kring 40 procent, vilket är den lägsta siffran sedan 1960-talet.

Armén i landet har förespråkat presidentvalet för att utse en efterträdare till Bouteflika, som styrde Algeriet i 20 år. Armén har tidigare utövat makt i det fördolda, men har sedan Bouteflikas avgång tvingats till en mer synlig roll.

Landets de facto starka ledare, arméns befälhavare Ahmed Gaid Salah, har i sin tur blivit föremål för demonstranternas ilska och frustration.

Källor: AFP, Reuters

Läs också