Hoppa till huvudinnehåll

Finländska politiker om Kulmunis al-Hol-omröstning: Populistiskt och otroligt olyckligt

Katri Kulmuni, Keskustapuolue.
Katri Kulmuni testade sociala medier som rådgivare Katri Kulmuni, Keskustapuolue. Bild: Sasha Silvala / Yle Centern i Finland,Katri Kulmuni

Finansminister Katri Kulmunis (C) infall på på instagram be folk rösta om vad man borde göra med finländarna i al-Hol-lägret i Syrien har också väckt bestörtning på hemmaplan. Samtidigt torde Finlands politiska linje i frågan slås fast på måndagen.

Regeringskollegan Svenska Folkpartiets riksdagsledamot Anders Adlercreutz säger att Kulmunis agerande var otroligt olyckligt, trots att inlägget togs bort.

- Hon skrev det antagligen i stundens hetta och tyckte att det är bra, men vad som ska göras med de finländska al-Hol-barnen och deras mammor är en alltför komplicerad fråga för att lösas så här, säger Adlercreutz.

Enligt honom är det här populism och inte bra politik.


Elina Lepomäki, riksdagsledamot från oppositionspartiet Samlingspartiet är på samma linje.

- Så här kan man inte föra politik, säger hon till Svenska Yle.

Utspelet på instagram är lite konstigt, det gäller ju faktiskt liv och död. Centern är kanske en aning i panik. Det här sättet att fråga folket påminner om de metoder som Rörelse Nu använder sig av säger hon.

Enligt MTV:s uppgifter kommer statsrådet att slå fast Finlands politiska linje i fråga om de finländska familjerna på al-Hol-lägret på måndagen. På tisdagen ska regeringen svara på en interpellation i frågan.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes