Hoppa till huvudinnehåll

Lasse Grönroos: Exit är årets äckligaste tv-serie!

Lasse Grönroos kommentarsbild med promobilder ur tv-serien Exit.
Stekarna i norska tv-serien "Exit" är för mycket för Lasse Grönroos. Lasse Grönroos kommentarsbild med promobilder ur tv-serien Exit. Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos Lasse Grönroos,Kommentar,Exit

Jag lade just ner locket på min laptop hemma i soffan och jag tror jag måste ta en dusch efter vad jag just sett. Exit är den mest motbjudande tv-serie jag sett på väldigt länge.

Faktaruta om Exit

  • Norsk dramaserie skapad av Øystein Karlsen.
  • Baserar sig på fyra djupintervjuer med personer i finansvärlden i Oslo.
  • 70 % av handlingen sägs vara sann.
  • Serien är en nordisk samproduktion där de nordiska rundradiobolagen SVT, DR, Yle och RUV är medfinansiärer.
  • Serien har väckt mycket diskussion i Norden.
  • En säsong med åtta avsnitt har gjorts.
En kvinna ligger på rygg och en tår rinner längs kinden när någon plaserar en golfpegg med boll mellan hennes tänder.
De prostituerade i Exit får stå ut med mycket. En kvinna ligger på rygg och en tår rinner längs kinden när någon plaserar en golfpegg med boll mellan hennes tänder. Bild: Fremantle / Yle / screenshot Yle Fem,Exit,8880 0206 043

Serieskaparen Øystein Karlsen borde få ett pris för att ha skapat en serie som väcker så mycket känslor. Serien har varit en omtalad succé i Norge.

Om det här är en komedi så är det lika roligt som julafton i Treblinka
Man i kostym ligger avtuppad på en uppblåsbar flamingo i en pool. Han fru försöker dra upp honom.
En stekare i sjönöd. Man i kostym ligger avtuppad på en uppblåsbar flamingo i en pool. Han fru försöker dra upp honom. Bild: Fremantle / NRK Exit,Yle Fem,8880 0206 044

tvdags.se kallar den norska dramaserien “Exit” för en “mörk komediserie”. Tja, om det här är en komedi så är det lika roligt som julafton i Treblinka.

Adam och Hermine i köket.
Adam behandlar sin fru Hermine som skit. Adam och Hermine i köket. Bild: Ingeborg Klyve / Fremantle/NRK Exit
Ser jag en säsong till av det här så behöver jag själv terapi

Handlingen rör sig i Oslos finansvärld och familjerna kring de fyra huvudpersonerna: svensken Adam (spelad av Simon J. Berger) samt hans norska polare William (Pål Sverre Hagen), Henrik (Tobias Santelmann) och Jeppe (Jon Øigarden).

Sexscen där mannen ler överlägset. Mörk bakgrund.
Tungt jobb tarvar tunga nöjen. Adam trivs hellre med prostituerade än hemma. Sexscen där mannen ler överlägset. Mörk bakgrund. Bild: Fremantle / Yle / screenshot Yle Fem,Exit,Simon J Berger,8880 0206 039

Det mesta av handlingen kretsar kring Adam och hans fru Hermine (spelad av Agnes Kittelsen). Paret har försökt få barn i fem år.

Vad Hermine inte vet är att Adam har steriliserat sig. Bakom hennes rygg skrattar han med kompisarna och avslöjar sina metoder för att förhala och hemlighålla faktumet.

Tre män kring en patient som ligger medvetslös i en sjukhussäng. Den ena sniffar kokain.
De gör precis vad de vill. Tre män kring en patient som ligger medvetslös i en sjukhussäng. Den ena sniffar kokain. Bild: Fremantle / Yle / screenshot Yle Fem,Exit,Jon Øigarden,Simon J Berger,Tobias Santelmann,8880 0206 041

Intrigen i ett nötskal

Det här är ungefär vad som händer i Exit: avundsjuka, svartsjuka, falskhet, svek, besinningslöst våld, feghet, girighet, horor, högpotent cannabis, snabba bilar, elitism, kvinnoförakt, bitcoin, vinkällare, barnförakt, kontor med fantastisk utsikt, kokain, elaka kommentarer, mobbning, cigarrer, finanser, kylighet, alkoholism, ostron, pengahungriga fruar, manspreading, Porsche, utpressning, onani, överlägsenhet, dryghet, bortskämdhet, älskarinnor, lögner, knivar, rivalitet, Saint Tropez, illojalitet, självmord, paranoia, hot, barnlöshet. Och så pissar de i simbassänger.

Men serien har en avigsida också. Det finns nämligen just inget roligt alls i Exit.

Vissa repliker och scener är menade att vara roliga, men också då är det närmast mobbnings-humor. Det här är helt enkelt Solsidan från helvetet

Dramaserier som utspelar sig i en jetset-värld bland de rika och ännu rikare är inget nytt under solen.

Redan som barn tittade jag på Dallas och Dynastin och J.R Ewing i sin stetson och dollargrin var ärkeskurken nummer ett. Han var ett svin, men ett älskvärt svin.

Det här är Solsidan från helvetet
JR Ewing i stetson bakom sitt skrivbord på officen med brett dollarleende.
JR Ewing var gamla skolans skurk i "Dallas". JR Ewing i stetson bakom sitt skrivbord på officen med brett dollarleende. Bild: /All Over Press Dallas (TV-serie),Larry Hagman,J. R. Ewing

Exit-typerna är bara jobbiga, sådana som i Helsingfors kallas "Speden", d.v.s. fjantar som tror sig vara världens mittpunkt.

Det är klart att allting är överdrivet. Hur de manspreadar och hur de talar. Den "lediga looken" med jeans, pink skjorta med dyr kavaj och snusnäsduk. Huj.

Serien Exit baserar sig på intervjuer med riktiga norska finanshajar.
Hummer är bara mellanmål för finanshajarna. Serien Exit baserar sig på intervjuer med riktiga norska finanshajar. Bild: Ingeborg Klyve / Fremantle/NRK Exit

Fast i och för sig så ser man ju de här figurerna i verkliga livet också. Inte på min båtklubb förvisso, men de finns och de beter sig som de finner bäst.

Fruarna i serien får inte särskilt många sympatipoäng heller. Trots att jag tycker synd om Hermine och hoppas att hon ska få chans att ge tillbaka.

Kvinnorna har vant sig vid lyxen och levnadsstandarden och vill inte avstå från den.

Så gott som varenda en med undantag av barnen får mig att svälja en spya.

När våra hjältar mitt i allt utan förvarning exploderar i sanslöst våld och slår folk gula och blå utan orsak är det lätt att dra paralleller till Quentin Tarantinos filmer.

Men där balanseras våldet upp av svart humor och poänglösa men genialiska dialoger eller monologer. Ni vet hamburgerdiskussionen i Pulp Fiction eller Like a virgin-analysen i Reservoir dogs.

Men det är ju välgjort

Nå, Exit är en hemsk serie med hemska människor men det är trots allt så välgjort att man inte förblir likgiltig. De har använt många effektiva knep för det. Jag kan inte sluta titta.

Ett par har sex i ett stort lyxigt, skummande badkar.
Knark och horor och hummer hör vardagen till i Exit. Ett par har sex i ett stort lyxigt, skummande badkar. Bild: Fremantle / Yle / screenshot Yle Fem,Exit,Tobias Santelmann,8880 0206 045

Serien väcker obehag liksom de sadistiska våldsscenerna ackompanjetade av klassisk musik i Clockwork orange eller Thomas Vinterbergs obekväma incest-dogma Festen.

Man använder sig också av det vid det här laget beprövade greppet att krydda handlingen med intervjuinslag med huvudpersonerna för att ge litet av en reality-känsla.

Men ärligt sagt, ser jag en säsong till av det här så behöver jag själv terapi.

Hoppas jag aldrig stöter på typerna som de här karaktärerna baserar sig på.

Serien har som tur ett ljus i ändan av tunneln. Sluttexterna.

Du har blivit varnad.

Man står mitt under en fest i kalsongerna och skall slå en golfboll ur munnen på en kvinna.
På den privata klubben där hjältarna möts flödar champagnen och kokainet och prostituerade står för den övriga underhållningen. Man står mitt under en fest i kalsongerna och skall slå en golfboll ur munnen på en kvinna. Bild: Fremantle / NRK Yle Fem,Jon Øigarden,Exit,8880 0206 045

Mer från programmet