Hoppa till huvudinnehåll

Luciamorgonen i Svenskfinland bjöd på små lucior, lussekatter och Finlands lucia - se videoklipp från din egen region

Små lucior och stora lucior, mörker och ljus, lussekatter och pepparkakor - det var en del av ingredienserna i Svenska Yles luciamorgon.

Dagen till ära bjuder vi dig på en härlig luciamorgon från hela Svenskfinland.

Du hittar videoklipp från din egen region längre ner i artikeln.

Vi fick höra och se såväl Finlands lucia som andra lucior från olika delar av Svenskfinland.

I 70 år har finländarna varje år fått rösta fram en gemensam lucia. Men det är otaligt många fler små och stora lucior, som har värmt omgivningen i skolor, daghem, äldreboenden och evenemang.

Vi bjuder på axplock från olika håll i Svenskfinland under morgonen.

Ekenäs lucia i Ekenäs kyrka

Yle Västnyland inledde luciamorgonen i Ekenäs kyrka. Det blev en traditionell stund där elever från ortens skolor fick se sin lucia Lina-Lotta Lundström med följe tåga in.

I Vasa bakas lussekatter

På bagerierna har ugnen varit varm sen småtimmarna och i dag bakas det lussekatter. Yle Österbotten besökte ett bageri i Vasa och träffade Maria Westergård.

Sirkkala förskola lussar på Servicehuset Hemmet i Åbo

Yle Åboland följde med när Sirkkala förskolas barn lussade på servicehuset Hemmet i Åbo. Förskolan och seniorerna håller annars också till i samma byggnad och samarbetar ofta.

Bland annat har barnen och seniorerna bakat pepparkakor tillsammans inför julen. Lucior är Caisa Ojala och Emelie Tanninen.

Finlands lucia Sara Ray i Helsingforsgymnasiet Lärkan

Vi fick också njuta av ett av Finlands lucias första framträdanden då hon tillsammans med sitt följe skred in i gymnasiet Lärkans festsal och sjöng stämningsfulla sånger.

Vi passade också på att intervjua årets lucia Sara Ray och luciakörens dirigent Jannike Sandström.

Lucia på Kuus daghem i Söderkulla, Sibbo

Yle Östnyland besökte Kuus daghem i Sibbo där stora och små firar lucia tillsammans - barnens far- och morföräldrar hade nämligen blivit inbjudna att delta i dagisets luciafest.

Vi får träffa lucia Lilja Railila och hennes kompisar, kanske också lucias mormor för att höra lite om luciafirandet förr. Vi blev också bjudna på en sång eller två.

Här kan du se morgonens Svenska Yles livesändning i sin helhet!

Lucia