Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Tories går mot massiv valseger, finländska myndigheter har beredskap att hjälpa finländarna i al-Hol, lucia firas i dag

Corbyn och Johnson i tv-debatt.
Boris Johnsons Tories har sopat golvet med Jeremy Corbyns Labour, visar den ofta mycket exakta vallokalsundersökningen. Corbyn och Johnson i tv-debatt. Bild: JONATHAN HORDLE/ EPA Twitter,Jeremy Corbyn,Boris Johnson

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

De finländska myndigheterna har beredskap att ta hand om de finländska barn och deras mödrar som befinner sig på al-Hol-lägret i Syrien. Också tidigare har man tagit hand om barn som upplevt våld och extrema situationer. I världen finns också många positiva exempel på hur barn fått stöd att komma ifrån våldsbejakande tankemönster.

Vi firar lucia i dag. Finlands lucia Sara Ray kröns av president Tarja Halonen i Domkyrkan i Helsingfors klockan 17. Kröningen direktsänds i TV på Yle Fem – och på Yle Arenan där den också teckenspråkstolkas. Kröningen avslutas traditionsenligt med att lucia klockan 18 träder ned för Domkyrkans trappor och åker i kortege genom Helsingfors.

Nu på morgonen – klockan åtta – träder lucia fram inför publik i köpcentret Forum i Helsingfors. I Yle Vega och på Arenan har de regionala sändningarna luciaprogram mellan klockan halv nio och tio.

Utrikes

I Storbritannien är Boris Johnsons Tories på väg mot en brakseger i parlamentsvalet. Enligt vallokalsundersökningen som släpptes inatt skulle partiet få en majoritet på 86 platser i parlamentet. Samtidigt tappar det största oppositionspartiet Labour 71 platser i parlamentet och gör ett av sina sämsta resultat någonsin.

Resultatet betyder att Boris Johnson kan gå vidare med sin brexit-plan i snabb takt och hoppas kunna kunna leverera på sitt vallöfte om att få brexit överstökat till den 31 januari. Labourledaren Jeremy Corbyn säger att han inte ställer upp som partiledare i fler val.

Väder

Det är mest mulet och på många håll förekommer det snöfall eller regn. I landets södra och mellersta del är temperaturen mellan -1 och +2 grader, vid den sydvästra kusten kan temperaturen stiga något högre. I landets norra delar är temperaturen mellan -2 och +1 grader. Det varnas för hård vind upp till 14 meter i sekunden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes