Hoppa till huvudinnehåll

Nederländerna kommer jaga första guldet i handbolls-VM – skrällde och besegrade Ryssland i thriller till semifinal: "Vi kan vinna över vem som helst"

Nederländernas damlandslag i handboll dansar.
Spelarna dansade vilt då matchen var avgjord. Nederländernas damlandslag i handboll dansar. Bild: imago sport/ All Over Press Nederländernas damlandslag i handboll

Den första semifinalen i damernas handbolls-VM blev en riktig thriller. Ryssland och Nederländerna höll jämna steg ända in i den sista minuten. Nederländernas skytte och otroligt starka försvar var ändå till slut nyckeln till en, lite överraskande, finalbiljett.

16–16 i paus, 33–32 då slutsummern ljöd. Och glädjen var total – för Nederländerna.

Semifinalkampen mellan Nederländerna och Ryssland blev en riktig rysare som till slut avgjordes med enbart sekunder kvar på klockan.

Segermålet stod Laura Van der Heijden för, med bara 20 sekunder på klockan. Ryssland kom ännu åt att dra i väg ett skott med knappa fem sekunder kvar men bollen landade knappt utanför målet.

– Det är otroligt - jag har inga ord. Att laget kan spela en sådan här match, att jag som spelare kan spela en sådan här match, det är fantastiskt. Jag är så lycklig.

– Att kämpa var planen. Stå tillsammans. Vi visade att vi kan göra det och att vi kan besegra Ryssland. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag är bara otroligt lycklig, sade Estavana Polman efter matchen i Viaplays sändning.

Ryssland krossade allt motstånd i gruppspelet och var klar gruppetta i mellanrundan. Noll förluster ända till semifinal men Nederländerna blev snäppet för svårt att besegra då det gällde som mest. En skräll och en extrem besvikelse.

De holländska spelarna såg ut att inte riktigt kunna tro att det var sant då de insåg att de kommer ha chans att på söndag ta sin första VM-guldmedalj.

Nederländernas damlandslag jublar efter semifinalseger.
De ryska spelarna hängde med huvudena medan de nederländska jublade för allt de var värda. Nederländernas damlandslag jublar efter semifinalseger. Bild: imago sport/ All Over Press Rysslands damlandslag i handboll,Nederländernas damlandslag i handboll

Spelarna dansade glatt på planen medan de ryska spelarna satt i tårar. Polman som stod för nio mål i matchen var märkbart berörd i intervjun efter matchen, och lite mållös.

– Om vi spelar så här, så spelar det ingen roll vem vi möter. Vi kan vinna vem som helst. Vi måste kämpa och hålla uppe den andan vi hade i dag.

Nederländerna har spelat semifinal nu i de tre senaste VM-turneringarna. De tog brons i VM 2017. För fyra år sedan spelade de också final men förlorade mot Norge rätt klart och fick nöja sig med silver.

I finalen kommer Nederländerna att möta Spanien. Spanien tog sig till sin första VM-final efter semifinalseger över trefaldiga världsmästarna Norge.

Spanien vann semifinalen med 28–22. Spaniens bästa insats i ett VM tidigare är bronset från 2011.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport