Hoppa till huvudinnehåll

NHL-kolumnen: Norris, Vezina, Hart ... vilka ligger bäst till? Många bekanta favoriter och några färska namn bland utmanarna

Anders Nordenswans huvud på en bild av Barkov.
Ska Aleksander Barkov lyckas ta hem ett pris igen? Anders Nordenswans huvud på en bild av Barkov. Bild: All Over Press. Aleksandr Barkov, Jr.,NHL,ishockey

Ett oväntat namn ligger bra till för att bli säsongens coach. Men är det möjligt för en rookie att tävla om priset som bästa back? Och kan en back verkligen ge ”McD” och ”MacK” en match om Hart Trophy?

Sådär bara är över en tredjedel av grundserien spelad. Plötsligt har det gått ett halvår sedan Nikita Kutjerov, Aleksander Barkov, Elias Pettersson och de övriga vinnarna av NHL:s individuella pris tog emot bucklorna och höll mer eller mindre lyckade tal.

Dags att börja spekulera vilka som står där och tackar mamma och övriga inflytelserika personer när den överraskande snabbt skenande tiden igen tagit oss till juni.

Lady Byng och några övriga finns inte med här – det blir de tunga titlarna, med undantag för Ted Lindsay Award. Det valet gör spelarna, vilket bör högaktas.

I det följande tre subjektivt utsedda favoriter per pris och två utmanare till samtliga titlar.

Winnipeg-tränaren Paul Maurice i spelarbåset.
Ska Paul Maurice bli det oväntade namnet att ta hem titeln som bästa coach? Winnipeg-tränaren Paul Maurice i spelarbåset. Bild: Nick Wosika/Icon Sportswire/All Over Press Paul Maurice

Grundseriens bästa coach – Jack Adams Award

Klart är att Mike Babcock och Bill Peters kan strykas från kandidatlistan i all framtid och Jim Montgomery, Jim Hynes och Peter DeBoer inte kandiderar åtminstone den här säsongen.

Topp tre:
Paul Maurice, Winnipeg Jets
Dave Tippet, Edmonton Oilers
Bruce Cassidy, Boston Bruins

Winnipeg Jets såg under inledningen av säsongen ut som ett lag på väg nedåt. Backtruppen tävlade om titeln som NHL:s sämsta och det verkade nästan omöjligt att komponera två vassa resultatkedjor utan nyförvärv.

Men när Paul Maurice placerade lagkaptenen Blake Wheeler och förstacentern Mark Scheifele i olika kedjor och Patrik Laine bredvid Scheifele i första trion, så började anfallsspelet fungera direkt.

Backtruppen övertygar fortfarande inte, men försvarsspelet har en struktur som involverar hela femman. Allra viktigast ur defensivt perspektiv är ändå att keepern Connor Hellebuyck spelar på en magisk nivå.

Endast Hellebuycks kanonform är inte ett resultat av smart coaching. Erfarna Paul Maurice har lyckats tänka i nya banor trots att han coachat Jets sedan 2014.

Bruce Cassidy.
Bruce Cassidy skulle förtjäna ett pris med tanke på lagets framgång. Bruce Cassidy. Bild: /All Over Press Bruce Cassidy

Dave Tippet kom till ett Edmonton som var ligans största skämt. Några månader senare är Oilers etta i Pacific-divisionen och på väg mot slutspel.

Fortfarande är det Connor McDavid och Leon Draisaitl som gör målen, men lagets nya, bestämda, spelsätt är en riktigt stor fjäder i Tippets hatt.

Coachen för det bästa laget får i praktiken nästan aldrig Jack Adams, vilket ofta känns dumt. Alldeles speciellt i Bruce Cassidys fall. Bruins verkar säsong efter säsong bli bättre och bättre – trots att lagstommen blir äldre och äldre. "Butch" borde belönas för det.

Utmanare: Jared Bednar, Colorado Avalanche och Rod Brind’Amour, Carolina Hurricanes

Colorados och Carolinas fräscha, underhållande och resultatgivande rinkframfart har fortsatt redan så länge att Bednar och Brind’Amour måste göra väldigt mycket väldigt bra.

Båda två visar också en fantastisk fingertoppskänsla i hur de får spelare att ta etora kliv i utvecklingen

Grundserens bästa nykomling – Calder Memorial Trophy

Topp tre:
Cale Makar 21 år, Colorado Avalanche
Victor Olofsson 24 år, Buffalo Sabres
Quinn Hughes 20 år, Vancouver Canucks

Här lönar det sig inte att spekulera: ifall Cale Makars skada inte håller honom borta i tiotals matcher så vinner han Calder-priset på knockout.

Cale Makar.
Cale Makar drog på sig en skada för bara några dagar sedan. Cale Makar. Bild: Icon Sportswire/AOP Cale Makar

Quinn Hughes är nykomlingsårgångens andra kommande världsback och redan en nyckelspelare i Vancouver. Extra poäng för att han är yngst av huvudkandidaterna.

Tvåan i nykomlingarnas poängliga, Victor Olofsson, skulle göra ett undantag bland Calder-vinnarna. Bara ryska forwardar som hållit länge till i hemlandet och en och annan målvakt har blivit valda till årets rookie i en mer mogen ålder.

Utmanare: Kaapo Kakko 18 år, New York Rangers, Kaapo Kähkönen 23 år, Minnesota Wild

Kakko är trots den krångliga starten inte helt ute i kylan gällande Calder. Blir han plötsligt ordentligt varm i kläderna, så kan vad som helst hända – vill jag påstå.

Kaapo Kähkönen.
Kaapo Kähkönen imponerade stor i debuten förra månaden. Kaapo Kähkönen. Bild: AFP / Lehtikuva Kaapo Kähkönen

Kaapo nummer två har i sin tur hittills tagit vara på den färska kommenderingen från AHL till NHL på ett sätt som direkt för tankarna till Jordan Binnington och förra årsskiftet. Så vem vet?

Grundseriens bästa defensiva forward – Frank J. Selke Trophy

Topp tre:
Patrice Bergeron, Boston Bruins
Jean-Gabriel Pageau, Ottawa Senators
Aleksander Barkov, Florida Panthers

Tjatigt blir det, men Bergeron är helt enkelt den totalt kompletta förstacentern i ett lag som tillåter minst mål i östra konferensen. Snittar över en poäng par match och plusnoteringen är tvåsiffrig. Dessutom vinner han närmare 57 procent av sina tekningar, mot de bästa i ligan.

Pageau vem? Ottawa Senators är 13:e av 16 lag i öster, men centern Jean-Gabriel Pageau är med +19 delat näst bäst av alla ligans spelare.

Dessutom leder 27-åringen Senators interna poängliga med 16+7 på 32 matcher – och bara tio spelare han gjort fler mål. Den Pageau.

Aleksander Barkov fokuserar framåt.
Florida-kaptenen leder den blåvita poängbörsen med 36 poäng. Aleksander Barkov fokuserar framåt. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Aleksandr Barkov, Jr.

Barkov har faktiskt inte ännu varit helt på toppnivå, ändå är han på väg mot över 100 poäng och alla känner vi till hans defensiva pliktskyldighet.

Dessutom är Florida ”på riktigt” den här säsongen med Barkov som ledare – och bästa teknare: närmare 56 procent.

Utmanare: Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes och Matthew Barzal, New York Islanders

Teräväinen får inte Selke, men kanske han borde vara med i snacket?

När Turbo är på isen år pucken i offensiv zon grymma 62 procent av tiden. Finns det ett bättre sätt att spela defensiv? Dessutom är hans +10 identiskt (torsdag 12.12) med Bergerons och han snittar en poäng / match.

Matthew Barzal är med för att någon från Barry Trotz Islanders helt enkelt måste nämnas när det gäller tvåvägsspel. Varför då inte lagets förstacenter som leder både poängligan och plus/minus-statistiken internt?

Grundseriens bästa målvakt – Vezina Trophy

Topp tre:
Darcy Kuemper, Arizona Coyotes
Connor Hellebuyck, Winnipeg Jets
Ben Bishop, Dallas Stars

Bara att kolla på statistiken, nästan vilken kolumn som helst, den här trion övertygar.

Räddningsprocent för keepers som spelat över 15 matcher: Kuemper 93,5 (1:a), Bishop 93,4 (2:a, Hellebuyck 93,3 (3:a). Snittet för insläppta mål / match: Kuemper 1,96 (1:a), Bishop 2,03 (2:a), Hellebuyck 2,24 (4:a). Vunna matcher: Hellebuyck 15 (2:a), Kuemper 13 (9:a), Bishop 12 (10:a)

Tuukka Rask stoppar en puck med klubban
Tuukka Rask kan ändå utmana trion Kuemper, Bishop, Hellebuyck. Tuukka Rask stoppar en puck med klubban Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire NHL,ishockey,Tuukka Rask

Mycket ska hända om inte någon ur trion tar hem Vezina och inte de tre officiellt utnämnda kandidaterna då grundserien är spelad blir just Kuemper, Hellebuyck och Bishop.

Utmanare: Tuukka Rask, Boston Bruins och Frederik Andersen Toronto Maple Leafs

Rask slår en kil i ovannämnda trio med tredje bästa målsnittet (> 15 spelade matcher) och sjätte mest vunna matcher. ”Tuuk” har den här gången varit het direkt från start och då är det våren som är hans betesmark. Som bäst är han bäst.

Hockey-Danmarks svar på Peter Scmeichel ska också vara med. Dels spelar han i enormt krävande Toronto så mycket han bara klarar av (25 starter i skrivande stund) och dels delar han andra platsen i vunna matcher med Hellebuyck. Och så jobbar han bakom en ganska så svajig backtrupp.

Grundseriens bästa back – James Norris Trophy

Topp tre:
John Carlson, Washington Capitals
Cale Makar, Colorado Avalanche
Dougie Hamilton, Carolina Hurricanes

Bobby Orr, Paul Coffey, Al Macinnis, Brian Leetch och Denis Potvin – NHL-backarna som genom tiderna överskridit 100 poäng under en säsong. Senast det hände var 1991/-92 då Brian Leetch, noterade 102 poäng.

John Carlson har efter 33 matcher producerat 45 poäng och punkterar 100 utan större missöden. Ingen kan hota honom i Norris-racet.

John Carlson.
John Carlson har imponerat. John Carlson. Bild: Randy Litzinger/Icon Sportswire John Carlson

Cale Makar får nöja sig med Calder Trophy och kanske ett nytt poängrekord för nykomlingsbackar. Larry Murphys 76-poängssäsong fyller 39 år. Man Makar hinner nog fixa Norris ett antal gånger.

Dougie Hamilton är just nu tvåa i backarnas poängliga, men hela 15 poäng efter Carlson. Däremot är hans 11 mål bara ett färre än Washington-backens – så målkung bland D-männen kan Carolinas quarterback mycket väl bli.

Utmanare: Miro Heiskanen, Dallas Stars, Shea Weber, Montreal Canadiens

Heiskanen hinner han också vinna Norris både en och två gånger. Han är kanske mindre spektakulär än den ett år äldre Makar, men som allroundback är Miro bättre.

Lyckas han skruva upp poängproduktionen ännu ett snäpp så är han med i kandidatsnacket.

Miro Heiskanen.
Miro Heiskanen har samlat på sig 21 poäng. Miro Heiskanen. Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press Miro Heiskanen

Shea Weber har trots sina 34 år och en lång elitkarriär aldrig vunnit Norris. Nu gör Montreals lagkapten sin bästa säsong på länge och ligger för tillfället femma i backarnas poängliga med 10 +17 på 32 matcher.

Då han dessutom har ypperliga +11 som saldo i ett Montreal som har gett upp tredje mest mål i ligan, så är Weber just så stabil som hans 193 cm och 105 kg föreslår.

Grundseriens mest värdefulla spelare – Hart Memorial Trophy

Topp tre:
Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche
Connor McDavid, Edmonton Oilers
John Carlson, Washington Capitals

Carlson är med här på grund av sin ”Bobby Orr”-säsong. Men mycket ska till för att han eller någon annan på riktigt skall kunna utmana Connor McDavid och Nathan MacKinnon.

MacKinnon är för mig världens för närvarande bästa ishockeyspelare.

När hans långvariga kedjekompisar Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog var skadade så ledde MacKinnon Colorados anfallsspel på ett närmast förbluffande sätt – och såg till att Avs inte rasade, utan fortsatte att vinna matcher. ”Mac” kan mycket väl ännu flyga fram till etta i poängligan.

Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog firar ett mål.
Ska någon kunna utmana Nathan MacKinnon och Connor McDavid? Mikko Rantanen och Gabriel Landeskog firar ett mål. Bild: Derek Cain/Icon Sportswire/AOP Nathan MacKinnon,Mikko Rantanen

För tillfället är det världens ”officiellt” bästa hockeyspelare, Connor McDavid som är etta med poäng mätt: 55 poäng på 33 matcher.

Hans radarpar Leon Draisaitl håller samma takt (54 p.) och kan i princip utmana McDavid till och med om titeln som Oilers nummer ett. Men visst är 97:an en otrolig enmansshow.

Utmanare: Aleksander Barkov, Florida Panthers och Jack Eichel, Buffalo Sabres

Leder Barkov Florida till slutspel och gör över hundra poäng så kan han nog utmana vem som helst då det gäller att vara värdefullast för sitt lag – vilket är det officiella kriteriet för Hart.

Jack Eichel har ända sedan reserveringstillfället 2015 fått leva i Connor McDavids skugga. Men den här hösten har han levererat ledarskap – inklusive ett grymt målskytte. Buffalos kapten är trea i skytteligan med 20 mål och kan vara på väg att visa vägen mot ett länge efterlängtat slutspel.

Undertecknads tipsrad efter drygt 30 matcher: Adams/Tippet, Calder/Makar, Selke/Barkov, Vezina/Bishop, Norris/Carlson, Hart/MacKinnon.

Tack för att du läste.

Källor: hockey-reference.com, quanthockey.com, nhl.com, eliteprospects.com,

Läs också