Hoppa till huvudinnehåll

Se upp då du söker råd om uppfostran via nätforum – ny forskning visar hur personliga berättelser presenteras som fakta

En kvinna med mörkt hår står invid en tegelvägg och ler mot kameran.
Loukia Lindholm har forskat i hur föräldrar använder sina berättelser för att ge råd åt andra. En kvinna med mörkt hår står invid en tegelvägg och ler mot kameran. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi,forskare,Loukia Lindholm

Hur ska en "bra mamma" uppfostra sina barn? Rådgivning föräldrar emellan är inget nytt fenomen, men har i dag flyttat in till diskussionsforum på nätet.

Loukia Lindholm, som är forskare i engelska språket och litteraturen vid Åbo Akademi, har undersökt hur personliga erfarenheter används för att övertyga andra föräldrar att göra på ett visst sätt.

Utgående från egna och andras berättelser ger föräldrar, till största del mödrar, råd åt andra föräldrar på internet. De använder alltså sina egna erfarenheter som stöd i sin argumentering för hur de tycker att den som bett om råd ska hantera situationen.

- Förut hade man sin egen mamma eller andra släktingar som kunde ge råd. I dag är det lätt att gå online och hitta människor som är i en liknande situation som en själv.

Exempelvis mödrar med barn som har en sällsynt sjukdom kan hitta någon med samma problem och dela med sig av sina erfarenheter.

- De utgår inte bara från sin egen erfarenhet utan också från vad som hände deras granne eller kusin. De är självutnämnda experter och utgår från berättelser som fakta, säger Lindholm.

Både bra och dåligt

Fenomenet har både för- och nackdelar. Det finns risker med att förlita sig på främlingar på nätet istället för att få råd från experter.

- Det finns mödrar som söker råd angående hälsoproblem och då försöker folk genom sina berättelser diagnosticera andra. Det är väldigt problematiskt.

Lindholm fann också att till exempel reality-tv eller kändisskvaller används för att stöda argument.

- Man använde sig bland annat av popstjärnan Britney Spears som argument i en diskussion kring kejsarsnitt.

Kvinna använder surfplatta på natten.
Många föräldrar vänder sig till nätet för att få svar på funderingar kring bland annat uppfostran och hälsovård. Kvinna använder surfplatta på natten. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press internetberoende,internet,pekdatorer,nätberoende

Vissa föräldrar återger också vad de fått höra av experter, såsom barnläkare, och fungerar som experter i andra hand.

Berättelserna presenteras som en allmän lösning, något som fungerar för alla eftersom det fungerade för personen som berättar.

- Jag tycker det här är någonting som de som jobbar inom hälsovården borde vara ännu mera medvetna om. De vet att folk söker information på nätet, men man borde vara mera medveten om hur folks berättelser fungerar som argument för att övertyga andra om att ta ett visst beslut, säger Lindholm.

Oftast bra stämning på forumen

Diskussionerna formar också föräldrarnas uppfattning om vad som är rätt och fel att göra som förälder. Det finns ofta ett moraliskt budskap i berättelserna om hur en bra mamma bör bete sig.

- Ofta omarbetas denna uppfattning under diskussionens gång. De börjar från en viss moralisk ståndpunkt, och sedan i slutet har de ändrat sig angående vissa saker i sin mammaroll.

Trots moraliserandet har Lindholm ändå upplevt att diskussionen på rådgivningsforumen hon studerat varit sakliga och stämningen varit god.

- Inom många frågor har folk väldigt olika åsikter, exempelvis angående vaccin. Men diskussionsforumet jag studerat präglas ändå av en tanke om att "vi måste samarbeta för att lösa varandras problem". Det finns skilda delar av forumet som är tänkta för debatt.

Lönar det sig som förälder att söka råd på sådana här forum?

- Det lönar sig nog, men man ska vara på sin vakt. Man ska inte lita på att allt som står där är sant, eller att lösningen som presenteras är den rätta just för dig.

Läs också